בג"ץ דוחה עתירות לסיוע הומניטרי לרצועת עזה
פסק דין מפתיע
שופטי בג"ץ החליטו היום (חמישי) לדחות את העתירות שדרשו להורות על הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. בפסק הדין קבעו השופטים כי אין עילה להתערבותם בהחלטות הצבא והממשלה.
מציאות ביטחונית בעזה
הנשיא יצחק עמית ציין כי ישראל אינה מספקת ישירות סיוע הומניטרי לעזה, אלא מאפשרת את הכנסתו בהתאם להנחיות הדרג המדיני. עם זאת, ארגוני טרור, בעיקר חמאס, מנסים להשתלט על הסיוע והטמיעו אותו באוכלוסייה האזרחית.
השופט עמית הדגיש כי חובות ישראל בתחום הכנסת הסיוע נגזרות מהדין הבינלאומי והמנהלי, אך יש לשקול את השיקולים הביטחוניים שמטרתם להגן על חיילי צה"ל ועל אזרחי ישראל.
עקרונות משפטיים
בפסק הדין קבעו השופטים כי דיני התפיסה הלוחמתית אינם חלים על ישראל ביחס לעזה, משום שלא מתקיימים שניים משלושת הקריטריונים הנדרשים בהתייחסות לדינה ככוח כובש. ישראל אינה מפעילה סמכויות שלטוניות ברצועה, וחמאס שומר על יכולתו לשלוט בה באופן עצמאי.
השופט נועם סולברג ציין את אכזריות חמאס בהשתלטות על משלוחי סיוע והדגיש כי סיוע לאנשים המספקים אותו לארגונים טרוריסטיים עשוי להזיק ולהאריך את הסכסוך.
מחויבות ישראל לביטחונה
השופט דוד מינץ הדגיש מדינת ישראל נמצאת בעיצומם של לחימה ומלחמת מצווה. כהגנה על ריבונותה וביטחונה, היא אינה מחויבת לאפשר אספקת סיוע נרחב או בלתי מוגבל, במיוחד כשמדובר בסיוע שעשוי להגיע לידי האויב.
סיכום
החלטת בג"ץ מדגימה את הקשיים שבהם נתונה ישראל בהתמודדות עם האתגרים ההומניטריים בעזה. גם כאשר ישנה הרצון לסייע, השיקולים הביטחוניים והסיכונים הכרוכים בכך חיוניים לשמירה על הביטחון הלאומי