הוצאות הממשלה גדולות מהמתוכנן, אבל הגירעון התכווץ ל-5%
גירעון תקציבי ומגמות הכנסות
בסיומה של מאי 2025, דיווח משרד האוצר על גירעון תקציבי של 8.6 מיליארד שקל, המהווה 5% מהתוצר. מדובר בהפחתה שולית של 0.1% לעומת חודש אפריל, כאשר הגירעון הצטמצם בעיקר בזכות גידול בהכנסות ממסים. הכנסות אלה הגיעו לכדי כמעט 45 מיליארד שקל, שמהם שיעור גבוה מציין גידול של 18.6% לעומת שנה שעברה. עם זאת, מדובר בגידול מינימלי של 800 מיליון שקל במאי 2025 לעומת מאי 2024, מה שמעיד על ירידה במגמת העלייה בהכנסות ממסים.
הוצאות הממשלה נותרות גבוהות
למרות ההתכווצות בגירעון, הוצאות הממשלה ממשיכות לעלות והן גבוהות ב-2.8% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2024. ההוצאות עמדו על 53.4 מיליארד שקל, כשבמסגרת תוכנית התקציב היה אמור להיות מדד פוחת של 0.3%. מערכת הביטחון הייתה צפויה להפחית את הכנסותיה בעד 20% עד לשנת 2025, אך בחודש מאי נרשמה ירידה של רק 4.2%, מה שמעיד על חריגה של יותר מ-10 מיליארד שקל מהתקציב המתוכנן.
צפיות עתידיות
יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, אישר כי יעד הגירעון הנוכחי של 4.7% עשוי להיות בר השגה, למרות הגידול החד בהוצאות הביטחון בעקבות המצב הביטחוני המתמשך. לדבריו, מדובר בהישג חשוב בתקופה מאתגרת, והוא מצביע על יכולת הממשלה להתאים את האמצעים לפיתוח העתידי של תקציב המדינה.
השווקים והמשך גיוסי החוב
בעקבות הירידה בגירעון, האוצר מפחית את גיוסי החוב, כאשר במאי גויסו נטו חוב מקומי של 2.8 מיליארד שקל, בעוד בחו"ל נפרעו 200 מיליון שקל. מגמות אלו מעידות על הסתגלות המדינה למצב כלכלי מורכב ויכולת ניהול חכם של התקציב.
בהמשך הדרך, יש לעקוב אחר השפעת הגידול בהוצאות הממשלתיות וההכנסות ממסים על הגירעון התקציבי, כאשר השפעות סביבתיות וכלכליות נוספות עשויות לשנות את התחזיות הנוכחיות