דילוג לתוכן

הצבעה תקציבית והמהלך נגד מערכת המשפט: מתחים בקואליציה בשבוע מכריע

שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים: תמרור אזהרה במערכת המשפט

תקציב 2025: חברת הכנסת אישרה תקציב המדינה

בשבוע שעבר, מליאת הכנסת אישרה את תקציב המדינה לשנת 2025, והושלם תהליך האישור באיחור של רבעון. לדברי גורמים באוצר, זהו "התקציב הכי פחות מסוקר מאז ומעולם". אישור התקציב התרחש amidst גל רחב של כותרות חדשותיות שעסקו בפיטורי ראש השב"כ ובחקירת הפרשה הקטארית, בזמן שישראלים רבים חזרו למקלטים בעקבות קריסת הפסקת האש. לסוגיית התקציב לא נותר מקום לדיונים – אישורו הוא אירוע פוליטי קודם כל.

בכנסת, התקציב היה חייב להיות מאושר עד יום שני הקרוב, אחרת הייתה הכנסת מתפזרת. אי לכך, כל האיומים שהשמיעו השותפים בממשלה נשמעו מוטלים על כף המאזניים ונשכחו ברגע האמת. ראשי מפלגת יהדות התורה, גולדקנופף וגפני, תמכו בתקציב אף על פי שדרישותיהם התקציביות נותרו בלתי מסודרות; יו"ר "עוצמה יהודית", איתמר בן גביר, חזר בו מהתפטרות; יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', רחם מהמצב בעזה ושוב החליט להימנע מאיומים על פירוק הממשלה. בראשית התקציב התקדם במהירות ובסופו של יום, הקואליציה חזתה בשנה נוספת של יציבות.

בחירת שופטים: הפשרה שהוכיחה שאין מקום לפשרות

בתוך כך, הכנסת אישרה חוק המפחית מהשפעת לשכת עורכי הדין על הרכב הוועדה לבחירת שופטים. לפי החוק החדש, שוין נציגי הלשכה לא יכנסו לוועדה ויוחלפו בשניים נציגי ציבור. המשמעות היא שמחוזות פוליטיקה ישפיעו על מינוי השופטים בצורה משמעותית, דבר שעשוי להוביל לפוליטיזציה של מערכת המשפט.

תהליך החקיקה התרחש בעקבות "פשרה" בין שר המשפטים יריב לוין לשר החוץ גדעון סער, אך התנהל כך שהקואליציה העבירה אותו במהירות רבה ואילו האופוזיציה התריעה על ההשלכות. מחאה ציבורית התפתחה נגד החוק, שמסמל תהליך מדאיג של שינוי במערכת המשפט. יש להבין שהמאבק על עצמאות מערכת המשפט הוא קריטי, ומשום כך אין מקום לפשרות המובילות לפגיעות בדמוקרטיה.

רפורמת הרשויות המטרופוליניות

במהלך השבוע, קבוצת ארגוני תחבורה ציבורית דרשה מהממשלה לקדם את רפורמת הרשויות המטרופוליניות. הרפורמה נמצאת במרכז המאבק להסמיך את הרשויות המקומיות לנהל את ענייני התחבורה בשטחן, בעבורן שהעברת סמכויות אלו נמצא כיום במשרד התחבורה בלבד. רפורמה זו הומלצה במסמכים שונים מאז שנות ה-90 אך עדיין לא קודמה.

בחודשים האחרונים, ועדת הכספים אישרה הטבות מס לפורום קהלת, דבר אשר עורר התנגדות בשל זיקתו הפוליטית. ארגוני התחבורה הציבורית צריכים להקדיש את מאמציהם לקידום רעיונות שישפרו את התחבורה עבור האזרחים, מבלי להשתתף במשא ומתן או בקידום חוקים השנויים במחלוקת.

סיכום

בשבוע האחרון, מדינת ישראל עברה דרך לא פשוטה, עם אישור התקציב ובחירת השופטים, אך גם עם חששות גוברים לגבי השפעות הפוליטיקה על מערכת המשפט והתחבורה הציבורית. המהלכים הללו מחייבים תשומת לב רבה מהציבור והמנהיגות, ונדרשת להבהיר את המחויבות לדמוקרטיה ולמוסדות המשפטיים במדינה

Scroll to Top