ללא חיכוך: לוחמי שייטת 13 השתלטו על ספינת "המשט לעזה" של גרטה
השתלטות על הספינה
לוחמי שייטת 13 של צה"ל השתלטו בליל ראשון על ספינת "מדלין", חלק מתכנית משט לעזה, שבה נסעו פעילים פרו-פלסטיניים, ביניהם פעילת האקלים גרטה טונבורג. משרד החוץ הישראלי כינה את הספינה "יאכטת הסלפי" והדגיש כי חיל הים התריע לה להתרחק מאזור חופי עזה. למרות ההנחיות, הספינה לא נענתה, מה שהוביל להצבת הכוחות הישראלים.
תחילת האירוע
האירוע התרחש בסביבות השעה 01:15 בלילה, כאשר נשמעה אזעקה על הסיפון. במהלך האירוע, פעילי המשט שידרו סרטונים באינסטגרם והעלו עדכונים ברשתות החברתיות, בהם טוענים כי כלי טיס ישראליים יירטו עימם ושטחו חומר בלתי מזוהה על הספינה.
תגובות מהצד הישראלי
לא דווח על נפגעים בקרב כוחות צה"ל, והחיילים אף חילקו כריכים ומים לפעילי המשט. משרד החוץ הבהיר כי כל הנוסעים "בריאים ושלמים" ושהם בדרכם לישראל. במהלך ההשתלטות, צה"ל תיאר את הספינה כגימיק תקשורתי שאין בו ממש סיוע הומניטרי כמוצהר.
תגובת השר והצהרות זרועות הביטחון
שר הביטחון ישראל כ"ץ ציין כי הנחה את צה"ל להקרין לנוסעי המשט תיעוד מהזוועות בביצוע טבח 7 באוקטובר. עוד נמסר כי משרד החוץ מתכוון לעמוד על כך שפעילי המשט יכירו את פני הארגון חמאס, בו הם תומכים, ומעשי הזוועה שנעשו לאחרונה.
המשכיות האירועים
המשפיעים החברתיים והתקשורתיים על הספינה טוענים כי עמדו בפני מתיחות פסיכולוגית, ככל הנראה בגלל פעולות צה"ל סביב המשט. עם זאת, צה"ל הדגיש כי הוא פעל בהתאם להנחיות לפיהן מדובר במשט פרובוקטיבי.
דבר המשרד הפנים
משרד החוץ הישראלי ציין כי האזור הימי של חופי עזה סגור לכלי שיט שלא קיבלו אישור. בהצהרת המשרד נמסר כי "יש דרכים להעביר סיוע לרצועת עזה ללא צורך בפרובוקציות תקשורתיות מצדי פעילים".
סיכום האירוע
המקרה עורר חילוקי דעות בין הדרג הצבאי לממשלות, כאשר בדרג המדיני ביקשו למנף את המצב לתועלת תקשורתית, בעוד שבצה"ל העדיפו לשמור על פרופיל נמוך. כל הנוסעים הועברו לטיפול משפטי ולא נרשמו פגיעות בכוחות הצה"ל.