התכתבות בין יוסי לובטון ויורם כהן: ביקורת על התנהלות הממשלה
רקע על התכתבות
חשיפת התכתבות בין יוסי לובטון, מנכ"ל קבוצת הפרסום פובליסיס ישראל, לבין יורם כהן, ראש השב"כ לשעבר, מציגה שינוי בעמדותיו של כהן כלפי ממשלת נתניהו. לובטון פנה לכהן ב-18 בדצמבר 2023, בבקשה שישיא דברים בעצרת למען משפחות החטופים, לאחר הטבח ב-7 באוקטובר.
תגובת יורם כהן
כהן הגיב בהבנה אך גם בהדגשה שאין ללחוץ על הקבינט בתקופות מלחמה קשות. הוא ציין שהביקורת צריכה להתמקד בגורמים בינלאומיים ולא בלחץ ציבורי פנימי. כהן טוען כי מערכת הביטחון עושה מאמצים רבים לשחרר את החטופים וכי יש להימנע מלדרוש לחצים בעת הזו.
דעתו של לובטון
לובטון הסכים לתשובתו של כהן, אך הבהיר כי הם מקבלים עצות לא ללחוץ על קטאר. כהן, לעומת זאת, הביע את תמיכתו בלחץ על קטאר, מה שיעזור בהגברת המוטיבציה להביא לעסקה לשחרור החטופים.
השפעת לחצים פוליטיים
ההתכתבות מצביעה על תפיסתו של כהן כי התנהלות הממשלה, ובראשה נתניהו, נמצאת באיום מצידם של אנשי ימין קיצוניים כמו איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ', המונעים עסקה לשחרור החטופים מסיבות פוליטיות ולא ביטחוניות.
התפתחות מדינית
נראה כי המצב הנוכחי שונה מהמצב בצפון, שם ישראל הגיעה להסכם עם לבנון למרות האיומים הגבוהים מצידם. ההנחה היא כי ההחלטות בדרום נתונה להשפעת התנהלות פנימית ולאו דווקא לשיקולים ביטחוניים.
סיכום
החשיפה של התכתבות זו מדגימה את המתיחות בין השיקולים הביטחוניים לבין השפעות פוליטיות בממשלת נתניהו. הדרך שבה מכשילים לוחצים פנימיים עסקת חטופים מספקת בסיס למחשבות נוספות על השפעת פוליטיקה על ביטחון לאומי
אי אפשר לדעת בוודאות, הכל יכול לקרות במדיניות שלנו.
צריך להיות זהירים ולא להאמין בכל מה שרואים בתקשורת.
אולי יש לנו הרבה יותר שמהולכות ממה שאנחנו יודעים.
מי יודע מה עתיד הוביל אותנו אליה?
האם כל זה היה חלום?
כל ידע מיוחד שאנחנו לא יודעים עליו מהצד השני של הקווים.
האם ניתן לסמוך על המוסד?
נראה שהמציאות עולה על הדמיון בפעמון שלנו.
המהפכה החשאית באמת מובילה לתוצאות מפתיעות.
בטוח שגם המוח שלנו נמצא בידי השוטרים המומחים אלה.
איני מאמין שהתכתבות כזו יכולה לקרות כאן.