דילוג לתוכן

התסיסה בעזה: מחאת העזתים נגד חמאס מעלה שאלות על עתיד הרצועה

מחאות בעזה: קריאות לשינוי שלטון חמאס

תופעה חדשה במציאות העזאת

בשבוע האחרון, חלה עלייה משמעותית בהפגנות נגד שלטון חמאס ברצועת עזה, כשאזרחי עזה מביעים את מיאוסם כלפי הארגון. הישאם אל-בראווי, מוכתר מחמולה גדולה בבית-לאהיה, התבטא בסרטון שנפוץ ברשתות החברתיות ואמר: "שלטון חמאס נגמר. הארגון הרס אותנו. אנחנו נגד שלטון הדיכוי". אל-בראווי הדגיש את הצורך לשחרר את החטופים הפלסטיניים בתמורה לשחרור האסירים הישראלים.

ההפגנות החלו בבית-לאהיה והתפשטו לג'באליה, עיר עזה, מחנות המרכז, וחאן-יונס. משתתפים זועקים מתAgainst חמאס והביקורת על השלטון הולכת ומתרקמת.

תודעה ציבורית חדשה

העיתונאי המקומי מסביר כי "מה שהחל השבוע לא ייפסק" ומציין שעזתים רבים שברו את מחסום הפחד ומביטים לעבר שינוי. החוקר פרופ' מח'ימר אבו-סעדה מדגיש כי המרד הנוכחי אינו דומה למחאות קודמות שאיימו על חמאס בעבר, "אם לא יהיה קשב לעם, יתפתחו בקרוב התנגשויות פנים-פלסטיניות".

ההשקפה הישראלית על האירועים

בישראל ניכרת שביעות רצון מהממצאים בעזה, כאשר שר הביטחון, בני גנץ, קרא לעזתים לדרוש את סילוק חמאס ובכך יפסיקו את המלחמה. חמאס בתגובה מפעיל קמפיין שבו הוא טוען שהמחאה נתמכת על ידי ישראל והרשות ושהמשתתפים מעניקים סיוע לאויב.

הקמת 'מינהלת מעבר מרצון'

בהקשר להתפתחויות האחרונות, שר הביטחון קידם את רעיון הקמת "מינהלת מעבר מרצון", שנועדה לממש את חזון טראמפ לריקון הרצועה ולהפכה ל"ריביירה ים-תיכונית". המשרד הסעודי גינה את ההודעה ואמר כי אין נורמליזציה עם ישראל בלי פתרון סוגיית הפלסטינים.

העולם הערבי עוקב בעיון אחר המתרחש בעזה, אך ממשיך להביע דאגה בנוגע לתוכנית הישראלית. במהלך השWeek, הופרכו טענות לגבי מדינות שונות שהסכימו לקלוט עזתים, כמו אלבניה ואחרות, כשגם מצרים מדגישה כי אין בכוונתה לקלוט עזתים.

השפעות ומשמעויות לעתיד

לחץ המיליטרי והמצב הכלכלי מקדמים דינמיקה חדשה ברצועה, אך המחאות הגוברות בעת הזו עשויות לא להוביל לשינוי מידי בשלטון. במקביל, יש הדים לכך שחמאס לא מתכוון להקל את דרישותיו, והמאבק להחזרת החטופים אולי יהפוך להיות אף קשה יותר.

גם לאחר ההפגנות, אין סימנים לכך שהשלטון חמאס יחל בוויתורים כלשהם, וכך נשאלת השאלה לגבי העתיד של עזה והכיוונים שבהם יבחרו האזרחים לנוע. האם הציבור העזתי יכול לצפות לשינוי, או שמא מצוי בחשש ממענה אלים מצד השלטון? השאלות הללו ימשיכו להתרקם על פני השטח בעזתי

10 מחשבות על “התסיסה בעזה: מחאת העזתים נגד חמאס מעלה שאלות על עתיד הרצועה”

  1. תמר חדד / Tamar Hadad

    מקווה שהמחאה תביא לשינויים אמיתיים בעזה

  2. מאיה סלע

    מקווה שהמחאה תביא לשינויים חיוביים לתושבי עזה

  3. ניר אלמוז / Nir Almuz

    אני מקווה שהמחאה תביא לשינויים חיוביים בעזה

  4. אינטרסנט, בהחלט נכון להעיר שאלות חשובות על המציאות הפוליטית שם

סגור לתגובות

Scroll to Top