דילוג לתוכן

כוח בלתי מרוסן בידי הממשלה: ירידות חדות בשוק המניות מתריעים על אובדן אמון במשק הישראלי

צבירת כוח בלתי מרוסן בידי הממשלה מסכנת את המשק הישראלי

פגיעה באמון משקיעים

הממשלה הודיעה על סיום כהונתו של ראש שירות הביטחון הכללי (שב"כ) בהאשמה כי ראש הממשלה איבד בו אמון, והדיחה את היועצת המשפטית לממשלה בטענה שהיא "לעומתית" לממשלה. ההחלטות הללו עוררו תגובות חריגות בשוק המניות, כאשר מדד תל אביב 125 ירד ביום ראשון ב-3.7%. המשקיעים הגיבו להודעה בהפסדים משמעותיים, כאשר מי שהשקיע חצי מיליון ש"ח במדד איבד ביום אחד 18,500 ש"ח, סכום שמהווה כמעט 40% מהשכר הממוצע במשק.

אזהרה כלכלית

מכתב שפורסם בינואר 2023, שעליו חתמו 376 מומחים בתחום הכלכלה בישראל, מתריע מפגיעות באוטונומיה של מערכת המשפט והשירות הציבורי. במכתב נכתב כי פגיעות אלה עלולות לגרום "לנזק חסר תקדים לכלכלה הישראלית". ההחלפה של ראש השב"כ במהלך חקירה על קשרים עם גורמים מחו"ל, והדחת היועצת המשפטית האחראית על אכיפת החוק, מעוררות חשש ממשי לפגיעה בעצמאות המערכות המשפטיות והציבוריות.

השלכות אפשריות על הדמוקרטיה והכלכלה

תופעות אלו מהוות איום לא רק על הדמוקרטיה, אלא גם על יציבות הכלכלה. חוק שירות הביטחון הכללי מתיר לשב"כ לשמור על "סדרי המשטר הדמוקרטי ומוסדותיו", ואילו בג"ץ קובע כי היועצת המשפטית אמונה על שמירת האינטרס הציבורי ואכיפת החוק.

אם הממשלה תמשיך לצבור כוח בלתי מרוסן, היא עלולה לקבל החלטות לא עצמאיות, למנות אנשים לא מתאימים לתפקידים בכירים בגלל קרבתם לשרים, ולפגוע במוסדות החשובים למשק ולחברה. מצב כזה עלול לגרום לתמריצים של משקיעים ויזמים להצטמצם, דבר שיפגע בהשקעות זרות ויוביל להאטה כלכלית מתמשכת.

קריאה להיזהר

מחקר כלכלי מראה שלצבירת כוח בלתי מרוסן בידי השלטון יש השפעה שלילית משמעותית על הכלכלה. הפגיעות במערכת האיזונים והבלמים עלולות להוביל להפסדים כלכליים בשנים הקרובות. תגובה של שוק המניות מהווה תמרור אזהרה. אם הממשלה תמשיך בדרכה הנוכחית, היא עלולה לשבש את הישגיה הכלכליים של ישראל ולפגוע במעמדה כמדינה משגשגת.

מאת פרופסור יוסי שפיגל, הפקולטה לניהול ע"ש קולר, אוניברסיטת תל אביב, נשיא האגודה הישראלית לכלכלה וחבר פורום הכלכלנים לשמירה על הדמוקרטיה.

9 מחשבות על “כוח בלתי מרוסן בידי הממשלה: ירידות חדות בשוק המניות מתריעים על אובדן אמון במשק הישראלי”

  1. אילה קוטלר

    נראה שיש לחקור ולמצוא פתרונות מהירים למצב בשוק המניות.

  2. האזהרות מוצדקות, חשוב לקחת בחשבון את הירידות בשוק המניות.

  3. עידן כהנא

    מדבר על הצורך בפתרונות מיידיים למצב בשוק המניות בישראל.

  4. תמר יוסף

    מבררת את הסיטואציה המורכבת בשוק המניות בישראל.

  5. מיכאל דקל

    מחשבות מעמיקות על היחס שבין הממשלה והשוק המניות בישראל.

סגור לתגובות

Scroll to Top