מה באמת קורה לגוף אחרי נקניקיה ביום? הנתונים מטרידים
הסיכון לצריכת בשר מעובד
מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Medicine מצביע על כך שצריכה קבועה של בשר מעובד כמו נקניקיות, לצד משקאות ממותקים ושומני טראנס, עלולה להעלות משמעותית את הסיכון למחלות כרוניות כולל סוכרת סוג 2, סרטן המעי הגס ומחלות לב.
נתונים מפתיעים
החוקרים ניתחו מעל 60 מחקרים קודמים ובחנו את הקשרים בין תזונה לבין סיכון לתחלואה. על פי הממצאים, צריכה יומית של נקניקיה אחת מעלה ב-11% את הסיכון לסוכרת סוג 2 וב-7% את הסיכון לסרטן המעי הגס. בנוסף, שתייה יומית של פחית משקה ממותק (כ-330 מ"ל) מעלה את הסיכון לסוכרת ב-8% ולמחלת לב איסכמית ב-2%.
הקשרים ברורים
ד"ר דמוואז הייל ממכון מדדי הבריאות בסיאטל ציין כי קיימת קורלציה ברורה בין הרגלי תזונה שגרתיים לבין תחלואה, גם כשמדובר בכמויות נמכות יחסית. ד"ר ניטה פורוהי מאוניברסיטת קיימברידג' מדגישה כי אין כמות "בטוחה" של צריכת בשר מעובד, וההמלצה היא להפחית ככל האפשר בצריכה שגרתית של מאכלים כאלו.
השפעות על הבריאות
מזונות מעובדים אלו תורמים לדלקתיות בגוף, והיא קשורה במחלות כרוניות רבות. בשר מעובד מכיל ניטריטים, שעלולים להפוך לניטרוזמינים מסרטנים בקיבה, בעוד שמשקאות ממותקים מספקים כמויות גבוהות של סוכר בזמן קצר, מה שמוביל לעלייה במשקל ולשיבוש במטבוליזם. שומני טראנס, שהיו נפוצים בעבר במזון תעשייתי, מעלים את רמות ה-LDL (כולסטרול רע) ומגבירים את הסיכון להיווצרות חסימות בעורקים.
נתוני המחקר
המחקר מבוסס על סקירה של מחקרים תצפיתיים, ולכן הוא מתאר קשר סטטיסטי ולא עומד על קיום קשר סיבתי. יתרה מכך, המידע התזונתי נשאב מהמשתתפים ונשען על דיווח עצמי, מה שעלול להביא לטעויות בזיכרון או בדיווח.
המלצות לתזונה בריאה
לצד ההמלצה להפחית מזונות מזיקים, החוקרים מדגישים את חשיבותה של תזונה מגוונת המכילה ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ומוצרי חלב מותססים. מזונות אלו נמצאו כמי שנמצאים בתרומה לבריאות ולאריכות ימים.
סיכום
בסיכום, החוקרים ממליצים לא לשאוף לשלמות תזונתית אלא לאיזון סביר ומתמשך. "אוכל הוא לא רק מקור לחומרים מזינים – אלא גם חלק מרכזי בתרבות, הנאה, משפחתיות וקשרים חברתיים", מציינים החוקרים במסקנותיהם