טראמפ מול איראן: האם יש דרך להסכם גרעין 2.0?
מבוא
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מצהיר על מדיניות לוחמנית כלפי איראן בעודו מיישם איומים על הטלת מכסים והגבלות כלכליות נוספות. עם אסטרטגיה ברורה למנוע מאיראן גישה לנשק גרעיני, טראמפ מתמודד עם עליית המדרגה באיומים בסיוע לחצים דיפלומטיים.
מדיניות טראמפ כלפי איראן
ד"ר שי הר-צבי, מומחה לארה"ב וחוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, מתאר את מדיניות טראמפ כניסיון ליזום הסדרים חדשים מתוך עמדת כוח. "המטרה העליונה של טראמפ היא למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני," מסביר הר-צבי. הוא מציין כי הנשיא שואף להגיע להסכם חדש, תוך הפעלת לחצים כדי לפתות את איראן לפתוח במשא ומתן.
דרכים למו"מ דיפלומטי
על אף האיומים החריפים והצגת כוחות צבאיים, בכירים אמריקנים מדגישים את הצורך בדרכים דיפלומטיות לפעולה מול איראן. "לא ניתן להרתיע את איראן רק בכוח צבאי," אומר הגנרל קיין, יו"ר המטות המשולבים של צבא ארצות הברית. הוא טוען שיש לפעול באסטרטגיות משולבות, כולל דיפלומטיה.
תגובות ומגעים עם איראן
נראה כי גם איראן לא מתכוונת לשבור את הכלים. המנהיג, עלי חמינאי, שלח מכתב תשובה טראמפ, מה שמעיד על רצון להמשך המשא ומתן. שר החוץ האיראני אף ציין בעמוד הטוויטר שלו כי איראן לא שואפת להשגת נשק גרעיני, malgré שארה"ב היא זו שפרשה מההסכם הקודם.
הסכם גרעין 2.0 והאתגרים העומדים בפני ישראל
תחזיות מהביקור המתוכנן של טראמפ בסעודיה, איחוד האמירויות וקטר, עשויות לסייע לקדם הסכמים כלכליים עתירי ממון, אך גם מספקות סיכונים לישראל. ישראל ניצבת בפני שתי אפשרויות: השגת הסכם חדש שיבטיח שמירה על חוסר יכולת איראן לפתח נשק גרעיני, או התקנת תנאים מגבילים בהסכם קודם מדי.
"דבר זה מציב עבור ישראל הזדמנות היסטורית להחליש את איראן, אך יש להתמקד בהתמודדות עמלק בעזרת תיאום אסטרטגי עם ארה"ב ושיתופי פעולה עם בעלות ברית במרחב," מדגיש הר-צבי.
סיכום
העתיד ביחס בין ארצות הברית לאיראן חומרי ליצירת הסכמים politiko-מדיניים חדשים, אך הדרך לשם עשויה להיות זרועה במכשולים. התפתחויות אלו ידרשו חשיבה אסטרטגית מעמיקה מצד ישראל, כדי לנווט את האינטרסים שלה בהתאם למתרחש בזירה העולמית