ישראל: שוק העבודה מראה סימני שינוי באפריל
עלייה בשיעור האבטלה
בחודש אפריל חלה עלייה בשיעור האבטלה בישראל, אשר הגיע ל-3.0%, בהשוואה ל-2.9% בחודש מרץ ול-2.7% בתחילת השנה. מדובר בנתונים שנלקחו ללא עונתיות, המעידים על כך שהשוק מתחיל להתרכך במעט.
ירידה בביקוש למועסקים
במקביל לעלייה באבטלה, חלה ירידה במספר המשרות הפנויות, אשר עמדו על 135.4 אלף, ירידה מ-139.4 אלף במרץ. שיעור המשרות הפנויות ירד ל-4.19%, מה שמצביע על ירידה בעקבות עלייה בביקוש לעובדים במיוחד בתחומים השירותים והמסחר, לצד יציבות בענפי התעשייה ובנייה.
מדד ההידוק בשוק העבודה
מדד "ההידוק" בשוק העבודה, המחשב את יחס הביקוש לעובדים (מספר המשרות הפנויות) לעומת ההיצע הפוטנציאלי (מספר המובטלים ועוד מיואשים), ירד ל-0.90 באפריל, מ-0.92 במרץ, כאשר באותו זמן המחצית השנייה של 2024, יחס זה עמד סביב 1.0. נתון חיובי הוא שהמספר של מיואשים מלחפש עבודה ירד ל-13.9 אלף, מה שמצביע על שיפור מסוים.
גידול במועסקים ותחזיות שכר
למרות העלייה המתונה בשיעור האבטלה, המשק נשאר באזור תעסוקה מלאה. מספר המועסקים המגויסים עלה ב-2,000 איש, כשהגיע ל-21.5 אלף באפריל, בהשוואה ל-19.6 אלף במרץ. תחזיות מצביעות על עלייה של 5% בשכר העסקי בשנה הקרובה, זאת בהשפעת עליית שכר המינימום ב-6.25% בחודש אפריל.
ביקוש לעובדי היי-טק
בכך שוק ההיי-טק בישראל ממשיך להתרחב, ולמרות הקשיים הנובעים מהלחימה המתמשכת, הפעילות בתחום הזה מתגברת. סקר מגמות בתחום העסקי מצביע על צפי גידול ביצוא שירותי היי-טק, אשר עלה ב-12% בדצמבר-פברואר, בהשוואה לשנה שעברה.
חריקות כלכליות והשפעות חיצוניות
על רקע הלחימה, היבוא מטורקיה לא מתאושש, ושכירי אוויר מרבים הקפיאו טיסות לישראל. בנוסף, יש איום אינפלציוני הנוגע להוצאות הממשלתיות, בהן נותרו כ-3 מיליארד שקל מתוך רזרבה של 10 מיליארד שקל. תחזיות האינפלציה שופרו ל-2.3%.
מצב כלכלי עולמי
בארצות הברית, מדד האינדיקטורים המובילים ירד ב-1.0% באפריל, מה שמעיד על התמתנות בפעילות הכלכלית. מספר דורשי העבודה המתמשכים נותר על רמה גבוהה של כ-1.9 מיליון.
באירופה, מדד מנהלי הרכש PMI מראה חולשה בפעילות, במיוחד בענפי השירותים, על רקע ירידת מחירי התשומות בתעשייה. באירופה צפויים לרדת את הריבית ב-0.25% בעוד שיפן צפתה האצה באינפלציה, אשר הגיעה ל-3.5%.
סיכום
סיכום הנתונים והתחזיות מראה על תמונה מעורבת בשוק העבודה ובכלכלה הכללית בישראל ובעולם. עם זאת, המשק עדיין מצוי סביב רמות תעסוקה גבוהות, והמשק הישראלי מצליח לשמור על יציבות יחסית בבית תחומים מסוימים, במיוחד היי-טק