דילוג לתוכן

אבן פינה או פנים חדשות? האדישות להרג בסוריה חשפה פערים מוסריים באוניברסיטת קולומביה

2025-03-08 19:15:00

הבחנה בין דם לדם? סמל המחאה נגד ישראל בארה"ב – שותק מול הטבח בסוריה

פער בתגובות הקמפוס לאירועים במזרח התיכון

באוניברסיטת קולומביה מתגלה פער מטריד בתגובות הקמפוס לאירועים במזרח התיכון. על פי דיווחים, הטבח במאות עלאווים בידי חייאת תחריר א-שאם (HTS) בערי לטקיה ובניאס, שהתרחש מאז סוף השבוע, נתקל בשתיקה מוחלטת. לעומת זאת, פעולות ישראל בעזה מאז אוקטובר 2023 הציתו מחאות נרחבות בקמפוס.

מחאות נגד ישראל והתגובה הממשלתית

המחאות נגד ישראל הגיעו לשיאן באפריל, כאשר סטודנטים הקימו "גוש סולידריות עם עזה", דרשו ניתוק קשרים עם ישראל והובילו למעצרים המוניים ששיבשו משמעותית את הפעילות האקדמית. מצב זה אף הוביל לביטול טקס הסיום המרכזי של האוניברסיטה ולהתפטרותה של נשיאת האוניברסיטה, מינוש שפיק, בעקבות ביקורת על ניהול המצב.

אולם מעניין לציין כי הזוועות האחרונות בסוריה לא הניעו שום תגובה משמעותית בקמפוס. לא התקיימו הפגנות, עצרות או התבטאויות ברשתות החברתיות, וארגונים פרו-פלסטיניים כמו "סטודנטים למען צדק בפלסטין" (SJP) נותרו שותקים לחלוטין.

תגובה מממשל טראמפ

שקט זה הפך לאמצעי ניגוד ששימש את ממשל טראמפ לנצל את המצב. משרדי החינוך, הבריאות והשירותים הכלליים (GSA) הודיעו על בחינת הקפאת חוזים פדרליים בשווי 51.4 מיליון דולר, והכנה לסקירת מענקים של 5 מיליארד דולר לאוניברסיטת קולומביה בטענה ל"כשל מתמשך" בטיפול באנטישמיות בקמפוס. החששות התקציביים החריפו כאשר הנשיא טראמפ הודיע על ביטול 400 מיליון דולר במימון פדרלי – סכום המהווה כ-30% מהכנסות האוניברסיטה ממקורות פדרליים.

טראמפ ציין ברשת Truth Social: "אוניברסיטאות שמאפשרות מחאות בלתי חוקיות או שונאות יהודים לא יקבלו דולר ממני".

תגובות בקמפוס

הנשיאה הזמנית של האוניברסיטה, קתרינה ארמסטרונג, שלחה מייל פנימי לקהילת הקמפוס, בו הדגישה את הסיכון הגדול שמלווה את ביטול המימון הפדרלי והשפעתו על המחקר והתמיכה בסטודנטים. עם זאת, היא לא התייחסה לשתיקת האוניברסיטה בנושא הטבח בסוריה, מה שהותיר סטודנטים משני צדי המתרס מתוסכלים.

סטודנטים יהודים כמו בריאן כהן בירכו על הלחץ של טראמפ כ"צעד נחוץ", בעוד שפעילים פרו-פלסטיניים טוענים כי מדיניות המשמעת החדשה פוגעת בחופש הביטוי במחנה. פוסטים ברשתות החברתיות הביעו תמיהה על הפער המוסרי, ושואלים: "איפה הזעם על סוריה? האם רק ישראל מעניינת?"

מסקנה

המשבר הנוכחי ממחיש את הפער המוסרי המורכב בקולומביה: בעוד שפעולות ישראל עוררו זעם המוני ומחאות רחבות היקף, הטבח בסוריה נתקל באדישות כמעט מוחלטת.

תגיות: ארצות הברית, סוריה, אנטישמיות בארצות הברית, אוניברסיטת קולומביה, מחאה נגד ישראל

Scroll to Top