חשש מ"ירידה למחתרת גרעינית": הבכיר הישראלי שהודה: חלק מהאורניום שרד
מאגר האורניום של איראן
ישראל מדווחת כי חלק מהמלאי של האורניום המועשר לרמה גבוהה של איראן, הנדרש ליצירת פצצה, הצליח לשרוד את התקיפות שנעשו על ידי ישראל וארצות הברית במהלך "מלחמת 12 הימים". גורם ישראלי בכיר אשר דיבר עם העיתון "ניו יורק טיימס" ציין כי ייתכן והאורניום עשוי להיות נגיש למדעני הגרעין האיראניים.
התקיפות על מתקני הגרעין
מתקני הגרעין של איראן, במיוחד בפורדו ונתנז, הופצצו לראשונה על ידי ישראל במסגרת מבצע "עם כלביא". לאחר מכן, בסיום המלחמה, ארצות הברית הצטרפה למתקפה באמצעות מפציצים B-2 שהטילו פצצות חודרות בונקרים על מתקני פורדו ונתנז. בנוסף, ארה"ב שיגרה טילים מצוללות על מתקן באיספהאן, שבו היו מעבדות להמרת אורניום ממדינה גזית למתכת, שלב קרדינלי בייצור נשק גרעיני.
תחזיות לגבי האורניום המועשר
בערב המלחמה, איראן החזיקה במאגר של 408 ק"ג של אורניום שהועשר ל-60%, קרוב לרמה הנדרשת לנשק גרעיני. ישנה חשש כי אם הצליחה לשמור על חלק מהאורניום, היא תוכל להמשיך להעשיר אותו במתקנים קטנים ויסודיים שייתכן כי שרדו.
הערכות סותרות על גורל האורניום
כאמור, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) העריכה כי איראן העבירה לפני התקיפות חלק משמעותי מהמאגר למתקני אחסון סודיים. לעומת זאת, הטענה של הגורם הישראלי מדברת על כך שהאורניום נקבר מתחת למתקנים בנתנז ופורדו. בכיר ישראלי שהתראיין הביע ביטחון כי כל ניסיון לחלץ את האורניום יתגלה "כמעט בטוח" ויוביל למתקפה נוספת על המתקנים.
תגובות דיפלומטיות ומשא ומתן
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לדברים במהלך ריאיון ל"פוקס ניוז", כשהביע אמונה שהאיראנים לא יצליחו לפתח שוב את תוכנית הגרעין שלהם, אך הצהיר כי המצב דורש תשומת לב ורצף של מעקב. "האיראנים מפחדים", ציין, "הם חוו את העוצמה של אמריקה ושל ישראל".
המאבק האסטרטגי בפיתוח הגרעין
בעקבות התקיפות לא ייתכן שתחום הגרעין האיראני צפוי להיכנס לשלב חדש שבו המאמץ יתפזר על פני המדינה למגוון מתקנים קטנים. מומחים כמו ריי טאקיי ממכון המחקר "המועצה ליחסים בינלאומיים" מציינים את הפחד ממאבק מתמשך בין ישראל לאיראן.
בין השניים קיימת מחלוקת משמעותית באשר לאופן ההפעלה של הלחץ על הרפובליקה האיסלאמית, כשהמנהיגות האמריקנית שואפת לדיפלומטיה "מוגבלת", בעוד נתניהו תומך בשימוש בכוח נוסף במידת הצורך