זינוק פי-3 באבחוני אוטיזם בישראל: "אבחון מוקדם משנה חיים"
עלייה חד משמעית באבחוני אוטיזם
אומדן חדש מצביע על כך שאחד מתוך 50 ילדים בישראל נמצא על הרצף האוטיסטי. בשירותי בריאות כללית נרשם זינוק של פי-3 במספר האבחונים בחמש השנים האחרונות. מינהל הבריאות מדגיש כי מגמה זו משקפת שינויים משמעותיים בתחום האבחון וההכרה בספקטרום האוטיסטי, ומדגישה את הצורך הגובר בהגברת המודעות והנגשת מידע להורים ואנשי חינוך.
חשיבות האבחון המוקדם
ד"ר דב ענבר, מומחה לנוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד במחוז דן-פתח תקווה של שירותי בריאות כללית, מציין כי המודעות הגוברת לאוטיזם מובילה לשינויים משמעותיים באבחון. לדבריו, "אבחון מוקדם והתערבות מקצועית מצילים חיים ומשנים את התמונה המשפחתית והחברתית".
הוא מסביר כי תסמינים של אוטיזם יכולים להופיע כבר בגיל הרך, ולעיתים אף במהלך השנה השנייה לחיים. "הורים פעמים רבות חושבים כי מדובר בעיכוב קל או בביישנות, אך למעשה ישנם סימנים מובהקים שיכולים להצביע על קיום ההפרעה", הוא מציין.
דגלים אדומים להתראה
בין הסימנים שדורשים תשומת לב מיוחדת, ד"ר ענבר מפרט:
- היעדר קשר עין או קשר עין מוגבל
- חוסר עניין בחברת אדם והעדפה של חפצים דוממים
- אי-תגובה לקריאה בשם
- התמקדות בפעילויות חוזרות, כמו סידור חפצים
- נדנוד הגוף ונפנופי ידיים סטריאוטיפיים
- איחור בדיבור או היעדר דיבור שאינו מפוצה באמצעים אחרים
תהליך האבחון והטיפול
תהליך האבחון והטיפול באוטיזם כולל עבודת צוות של מספר מומחים, כולל רופא ילדים, רופא התפתחותי, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, פסיכולוגית ועובדת סוציאלית. כל אחד מהם תורם לתמונה המלאה של יכולות הילד וצרכיו.
ד"ר ענבר מבהיר כי התערבות מוקדמת על ידי אנשי מקצוע מוסמכים עשויה לשפר את הקשר והתקשורת עם הילדים. "התחלנו לראות ילדים שמגיעים לטיפול בגיל שנתיים ואפילו קודם, והשיפור לעומת ילדים שמאובחנים בגיל מאוחר הוא דרמטי".
הקריאה להגברת המודעות
לרגל יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם, ד"ר ענבר קורא להגביר את המודעות לחשיבות האבחון המוקדם. "חברה שלנו עדיין מתמודדת עם סטיגמות וספקות לגבי אוטיזם. בזכות המודעות הגוברת וההתקדמות באבחון, אנחנו יכולים לראות אנשים על הרצף האוטיסטי משתלבים בחברה ותורמים, אך הדרך עוד ארוכה ויש להנגיש את הטיפולים לכל שכבות האוכלוסייה", הוא מדגיש