איך בוחרים בשר כשר בל"ג בעומר? כל ההבדלים בין השיטות האשכנזיות לספרדיות

הבדלים בדרכי כשרות הבשר בין אשכנזים לספרדים

חובה לאכול בשר בסעודת פורים

על פי הרמב"ם, יש חובה לאכול בשר בסעודת פורים, כפי שמתואר בתורה: "כיצד חובת סעודה זו, שיאכל בשר, ויתקן סעודה נאה כפי אשר תמצא ידו, ושותה יין עד שישתכר". חז"ל קובעים כי אין שמחה אלא בבשר וביין, ועולה השאלה האם ניתן לאכול בשר גם בל"ג בעומר.

הבדיקות לאחר השחיטה

לאחר שחיטת הבקר כדת וכדין, חשוב לבצע בדיקת ריאה. על פי השולחן ערוך (יו"ד סי' ל"ט, א'), יש לבדוק האם יש סירכה בריאה, שכן מדובר בחשש המטריף את הבהמה. הבדיקות מתבצעות בשניים:

  1. בדיקת פנים – נעשית מיד לאחר השחיטה, על ידי פתח הכרס ומשש את הריאה.
  2. בדיקת חוץ – לאחר הוצאת הריאה החוצה, יש לנפח אותה כדי לוודא שאין בה נקב.

סירכות בריאה

סירכות הן תופעה של ריר בריאה, ולעיתים עשויות להיחשב כמזיקות. השולחן ערוך קובע שסירכה בריאה מטריפה, אך הרמ"א מציע שימוש בבדיקת חוץ בתנאים מסוימים.

הבחנה בין בשר "כשר" לבשר "חלק"

בשר הניתר ע"י מיעוך ומישמוש נקרא "כשר". כאשר הריאה נקייה, כותבים עליו "חלק" (או "גלאט"), הכוונה היא שהוא חלק ונקי מסירכות. לעומת זאת, מנהג הספרדים הוא להקפיד לאכול אך ורק בשר "חלק" שלא מיעכו בו סירכות כלל.

המנהגים בין האשכנזים לספרדים

בקרב הספרדים, החמרה רבה ננקטת בכל מה שקשור לבשר חלק, בעוד שהאשכנזים מתירים מיעוך בסירכות אך נוקטים את השם "כשר". עוד ניכר הבדל במנהגי הניקור: לפי המהרש"ל, יש להימנע מאכילת בשר אחורי, שכמוהו מומלץ שלא העשורים חולקים.

מסקנות ברכישת בשר בימינו

כאשר בשר נמכר כ"חלק בית יוסף", על הקונים מבני האשכנזים לברר שהבשר נקי מסירכות שהאחרונים ייתכן שיתירו לאכול אותן. בנוסף, יש להקפיד על תרבות רכש נוכח המכשלה הרבה בעוה"ר ולכן מומלץ לרכוש בשר רק לפי מסורת אבותיו ורבותיו.

סיכום

בשרה כשרות הוא נושא מורכב ומנותק ביהדות, המצריך הבנת ההבחנות בין המנהגים השונים. יש לקחת בחשבון את הכללים ואת הגישות השונות כדי לדאוג לאוכל כשר ובטוח. ההמלצה היא לדרוש ולחקור כל זמן לפני רכישת אוכל, במיוחד כשמדובר בבשר.

אנו מזמינים את הציבור המעוניין ללמוד עוד על נושא הכשרות והבעיות הקשורות לכך, להשתתף בהרצאות העוסקות בנושא

Scroll to Top