איך השינויים בשוק והגאות בבורסה משפיעים על החיסכון שלכם: גלה את הפוטנציאל החסכוני של קרנות ההשתלמות בישראל

חיסכון ושוק ההון: שיאים חדשים בבורסה

הבורסה המקומית שוברת שיאים

הבורסה המקומית בישראל חווה עלייה מרשימה, עם מדד ת"א-125 שקפץ ב-29% מתחילת השנה, מה שהופך אותה לבורסה המובילה במערב. כאשר מתבוננים על השנה החולפת, התשואה כמעט כפולה, מה שמספק בשורה חיובית גם למי שאינו משקיע ישירות בשוק ההון. החסכונות של הציבור חשופים במידה כזו או אחרת לשוק המקומי, למעט אלה שבחרו להסיט את כספם לחו"ל, דרך מסלולי השקעה כגון S&P500.

חיסכון בקרנות ההשתלמות

הגיאות בבורסה הייתה יכולה להועיל גם לציבור השכירים, במיוחד עבור החוסכים קרנות השתלמות. כחלק מפיקדונות העבודה, קרנות אלו, שנועדו במקור לסייע במימון השתלמות ללימודים לאחר חמש שנות עבודה, הפכו עם השנים לאפיק חיסכון עם הטבות מס משמעותיות. הערכות מצביעות על כך ש-75% מהכספים מקרנות ההשתלמות הם נזילים, והן משמשות כאפיק חיסכון ארוך טווח, שבו אפילו ניתן להעביר ירושה.

הבעיות עם הטבת המס

למרות היתרונות, הטבת המס של קרנות ההשתלמות נשחקה דרמטית. מאז 2004, תקרת ההפקדה עומדת על 18,852 שקל לשנה. אם הייתה מוצמדת למדד המחירים לצרכן, הייתה עולה כיום על 27,000 שקל. ההפרש הזה, המתווסף לריבית דריבית, יוצר פער משמעותי בחיסכון הארוך טווח. במשרד האוצר מעריכים את שווי ההטבה ב-7.3 מיליארד שקל עבור שנת 2025 ומגלים כוונה לצמצם את ההטבה ומעוניינים לקצץ בטבות השכר.

דירוג האשראי של ישראל

מודי'ס אינו משנה את הדירוג

כשהדבר מגיע לדירוג האשראי של ישראל, מודי'ס לא ממהרת להתעדכן, גם כששפג את הדירוג בשנה שעברה בשלוש דרגות. על פי תחזיות קודרות, החברה הצביעה על ירידה אפשרית בצמיחה הכלכלית. למרות שהמגמות בשטח השתנו והוא הוכיח עמידות כלפי הסכנות הביטחוניות, מודי'ס סבורה שהסיכונים רק גברו וסירבה לשנות את הדירוג הנוכחי.

ההסבר להישארות בדרגת הדירוג הנמוכה

על פי מודי'ס, הסלמה בעימותים מול איראן הרחיבה את ספקטרום הסיכונים באזור, ולכן לא היה מקום לעדכון חיובי בדירוג. חברות דירוג ידועות לפי נטייתן להגיב למציאות רק לאחר שהשוק מתעדכן, ולמרות ש-S&P ופיץ' כבר שלחו סימנים אופטימיים, מודי'ס נותרה בעמדה שלילית.

המצב החוקתי בישראל

התחזקות המשבר החוקתי

ממשלת ישראל מתמודדת עם מגוון אתגרים חוקתיים. השבוע, בג"ץ הוציא צו ביניים המאריך את כהונתו של חבר במועצת תאגיד השידור הציבורי בעקבות סירובו של שר התקשורת, שלמה קרעי, להאריך את כהונתו. קרעי הביע התנגדות לצווים של בג"ץ וחשף את הכוונה לפעול לשינוי התאגיד כך שיהיה כפוף פוליטית לממשלה.

את ההתנהלות של קרעי תיארו כצעד נוסף במאבק נגד עצמאות התקשורת, והציבור בקושי הגיב לכך. מצב זה מעיד על כך שישראל יכולה להיחשב כמי שכבר נמצאת במשבר חוקתי.

משבר מתמשך או שינוי בכיוון?

הממשלה מתמודדת עם הבעיות החוקתיות ולא קיבלה אזהרות מפורשות על המשבר החוקתי, מה שמעיד על כך שהמצב עשוי להחמיר עם הזמן. ניתוח המצב מצביע על כך שישראל במצב מתמשך של חוסר יציבות חוקית

Scroll to Top