דילוג לתוכן

קטגוריות נבחרות

איראן חושפת פרטים על שיחות הגרעין המתקרבות עם ארה"ב: האם טראמפ מוכן להקשיב?

לאחר ההצהרה הדרמטית: האיראנים חושפים פרטים שטראמפ סירב לתת

שיחות ישירות בין ארצות הברית לאיראן

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הצהיר אתמול במהלך ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן, כי ארצות הברית תנהל שיחות "ישירות" עם איראן בשבת הקרובה. הצעד הזה מגיע במאמץ לנסות לרסן את תוכנית הגרעין של טהרן. טראמפ הזהיר כי באם איראן לא תגיע להסכם, היא תהיה "בסכנה גדולה". אם יתקיימו השיחות, אלה יהיו המגעים הרשמים הראשונים פנים אל פנים בין המדינות מאז שטראמפ נטש את הסכם הגרעין מתקופת אובמה לפני שבע שנים.

עמדת איראן על המשא ומתן

שלושה גורמים איראניים רשמיים, המעורים בפרטי השיחות עם ארצות הברית, מסרו לניו יורק טיימס כי תיאורו של טראמפ לא מדויק לחלוטין. לפי ההבנה האיראנית, השיחות יתחילו בצורה עקיפה, כאשר כל משלחת תשב בחדר נפרד ודיפלומטים מעומאן יעבירו מסרים בין הצדדים. מתווה זה דומה לשיחות העקיפות המוכרות מהניסיון הקודם של ממשל ביידן, שבהן פעלו כמתווכים פקידים אירופיים. עם זאת, הגורמים ציינו כי טהרן תהיה פתוחה לשיחות ישירות עם ארצות הברית אם המשא ומתן העקיף יתקדם בהצלחה.

התנגדות לשיחות ישירות

המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, מנע עד כה מהפקידים האיראניים לשבת עם אמריקאים לשיחות גרעין ישירות מאז שטראמפ פרש מההסכם הקודם. לפיכך, קיום שיחות פנים אל פנים מהווה התקדמות משמעותית, אך יש ספק האם איראן תסכים לפרק את כל תשתית הגרעין שלה, המאפשרת לה לייצר דלק לפצצה בפרק זמן קצר.

מצב מסוכן באיראן

המצב הנוכחי מציב את איראן בנקודת זמן מסוכנת. המדינה איבדה מערכות הגנה אוויריות סביב אתרי הגרעין המרכזיים בעקבות תקיפות ישראליות מדויקות באוקטובר האחרון. בנוסף, איראן אינה יכולה להסתמך כבעבר על כוחות שליחים במזרח התיכון, כמו חמאס וחיזבאללה, כדי לאיים על ישראל בתגובה. בשנה האחרונה, רבים באיראן החלו לדון בגלוי על צורך לפתח נשק גרעיני עקב חולשה הגנתית שהוכחה במתקפת טילים על ישראל.

תשובות מצד טראמפ

כשנשאל על השיחות, טען טראמפ כי "כולם מסכימים שהנסיונות להגיע להסכם עדיפים על עשיית הדבר המובן מאליו", והוסיף: "אני לא רוצה להיות מעורב מהדבר המובן מאליו, ואם ישראל יכולה להימנע מכך, אז היא תעשה זאת". טראמפ הוסיף שהשיחות אמורות להיות מוצלחות, אך זהו מצב מסוכן מאוד.

רקע על הסכם הגרעין

ההסכם משנת 2015 הביא לכך שאיראן הוציאה מהמדינה 97% מהאורניום המועשר שלה, והשאירה בידיה כמויות קטנות וציוד לייצור דלק גרעיני. הנשיא אובמה טען אז שההסכם היה הטוב ביותר שניתן היה להשיג. עם זאת, החלה חזרה מהירה של איראן לתוכנית הגרעין לאחר הנסיגה של טראמפ, וכיום יש בידיה דלק מספיק ליצירת למעלה משישה נשקים גרעיניים בפרק זמן קצר.

דחיפות בשיחות

הניו יורק טיימס דיווח בתחילת פברואר על מידע מודיעיני חדש שמצביע על צוות סודי של מדענים איראנים, החוקרת גישה מהירה יותר לפיתוח נשק אטומי. השיחות בין טראמפ לאיראן עשויות כעת לקבל דחיפות רבה יותר בעקבות ממצאים אלה, ורבים בממשל האמריקאי מביעים ספק אם יוכלו לערוך משא ומתן ממושך עם טהרן

שיתוף

מאמרים

רוצה לפרסם אצלנו ? הצעת מחיר?

Scroll to Top