יש סיכוי לשיחות לא-ישירות: איראן העבירה תשובה למכתב טראמפ
מכתב טראמפ וחזרת איראן
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שלח החודש מכתב למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, שבו הזהיר כי "יש שתי דרכים" למנוע מטהרן להשיג נשק גרעיני: "הסכם, או דרך צבאית". הוא קבע דדליין של חודשיים להגעה להסכם גרעיני חדש. בעקבות המכתב, הודיעה היום (חמישי) איראן כי העבירה את תשובתה דרך עומאן.
התגובה האיראנית
טהרן לא סיפקה פרטים לגבי תוכן תשובתה למכתב טראמפ. שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, ציין כי "שלחנו את תגובתנו להודעה של טראמפ דרך עומאן. האפשרות למו"מ עקיף עם ארה"ב קיימת, כמו בעבר. המדיניות שלנו היא לא לעסוק במשא ומתן ישיר עם ארה"ב, עקב לחץ מקסימלי ואיומים צבאיים". עראקצ'י הוסיף כי תגובת איראן כוללת את דעתה על המצב הנוכחי.
מקורות והעברת המכתב
מקורות איראניים מסרו לסקיי ניוז בערבית כי התגובה למכתבו של טראמפ נשלחה דרך עומאן, בשל קביעת יסודות נתיב המו"מ העתידי עם וושינגטון. מכתבו של טראמפ הועבר לאיראנים על ידי אנוואר גרגאש, דיפלומט בכיר מאיחוד האמירויות, במהלך ביקורו באיראן ב-12 במרץ.
תגובות חמינאי ואיומים
ברקע המכתב, הזהיר חמינאי את טראמפ כי ההצעה האמריקנית היא "הונאה", והוסיף כי מו"מ עם טראמפ עלול "להחריף את הסנקציות ולהגביר את הלחץ על איראן". הוא איים על הנשיא האמריקני והדגיש כי "לא חכם לאיים בפעולה צבאית על איראן, שתצא במתקפת נגד".
המתיחות עם ארצות הברית
למרות האפשרות להגיע להסכם, טראמפ הדגיש את כוונתו ליישם מחדש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" שהפעיל על איראן בתקופת כהונתו הראשונה. מדיניות זו גרמה נזק משמעותי לכלכלה האיראנית, במיוחד דרך פגיעה בייצוא הנפט. מאז חזר טראמפ לבית הלבן, ארצות הברית הטילה ארבעה סבבי סנקציות על מכירות הנפט האיראני.
המצב הנוכחי של תוכנית הגרעין
ההסכם הגרעיני שנחתם ב-2015 עם איראן נמצא על סף קריסה לאחר שארצות הברית פרשה ממנו ב-2018 והחזירה את הסנקציות. במהלך כהונתו של ג'ו ביידן, התקיימו מגעים בלתי ישירים בין טהרן לוושינגטון בנוגע להצלת ההסכם, אך הם לא צלחו. כעת, גנרל אנתוני קוטון, מפקד הפיקוד האסטרטגי של ארצות הברית, ציין כי איראן יכולה להפרות את תוכנית הגרעין תוך פחות משבוע.
באופן כללי, המתיחות בין וושינגטון לטהרן נמשכת, במקביל למתקפות אמריקניות נגד החות'ים בתימן
החשיבות של קשרי דיאלוג ומו"מ בין המדינות גדולה מאוד.
המו"מ יכול להיות הפתרון למתח בין המדינות
קוראים להבין את נקודת מבט האיראנית לפני כל תגובה, במטרה לנסות למצוא פתרון לסכסוך.
ברור שהדיאלוג הוא כלי חשוב בשביל פתרון סכסוכים מורכבים.
תמיד חשוב לשמוע ולהבין את נקודת המבט של הצד השני לפני שאנחנו משיבים.
התקווה היא שהמו"מים יועילו בפתרון הסכסוך.
אנחנו צריכים עוד הרבה דיאלוג כזה בין המדינות שבאזור מדברים!
אני מאמין שדיאלוג הוא המפתח לפתרון הסכסוך בין איראן לארה"ב
תקווה לשלום באזור!