תחקיר הטבח בנובה: כישלונות מתמשכים הביאו לתוצאה הקטלנית
אירוע הטרור הקטלני בקיבוץ רעים
ב-7 באוקטובר 2023 התרחש אירוע הטרור החמור ביותר בתולדות ישראל, בו נרצחו 378 אזרחים ושוטרים, ו-44 נוספים נחטפו על ידי ארגוני טרור מרצועת עזה. התחקיר הצה"לי, שנערך על ידי תת-אלוף (מיל') עידו מזרחי, נחשף והצביע על כשלי ניהול רבים שהתרחשו לפני ובמהלך המסיבה שהתקיימה בחניון קיבוץ רעים.
תהליך קבלת ההחלטות
כשלי תקשורת ובקרה
עוד מצביע התחקיר על כך שהמפקד שאישר את קיום המסיבה, אל"מ חיים כהן, לא עדכן את הכוחות על קיומה ולא עצר אותה למרות סימני אזהרה שצצו לפני האירוע. הכוחות הצבאיים לא היו מודעים להתרחשות והיגיעו מאוחר למקום.
מהלך האירועים
לאחר התקפת חמאס ב-6:29 בבוקר, מפקד תחנת אופקים, סנ"צ ניבי אוחנה, היה הראשון לזהות את הכדור הרקטי החריג והורה על פינוי המבלים. ההחלטה שלו כנראה מנעה כ-2,000 נרצחים נוספים באירוע.
לוחמת קו הראשון
לאחר פינוי המבלים, מצא את עצמו קו הגנה דליל של שוטרים מול פלוגת הנוחבה, שכנראה הייתה משוחררת מאיום תקפה את מתחם המסיבה עם כלי נשק כבדים. התקשורת הקריטית בין כוחות המתמודדים עם האירוע ובין צה"ל הייתה חסרה.
כישלונות בתיאום ובקבלת ההחלטות
התארגנות לקויה
תהליך קבלת ההחלטות לגבי אישור המסיבה לקהלים גדולים לא כלל בחינה של האיומים הביטחוניים הקיימים, לא היו הערכות מצב מספקות, ולא נמסרו עדכונים לגבי קיום האירוע לדרגות השונות בצה"ל.
פיקוח על האירוע
למרות אישור המח"ט לקיום המסיבה, לא הוקצה כוח אבטחה צבאי ולא נציג של צה"ל שיתף פעולה עם החפ"ק המשטרתי. התחקיר מציין זאת ככשל משמעותי מהצד של צה"ל.
המסקנות וההמלצות
בין ההמלצות שנכללו בתחקיר יש לקבוע נוהל לאומי מחייב לאישור ובקרה על אירועים המתקיימים באזורים רגישים ובקרבת הגבול. יש להגדיר מסיבות כמו הנובה כ"נכס חיוני" ולספק להן הגנה מתאימה, כך שמקרים קשים כמו אלו לא יחזרו על עצמם בעתיד.
לסיכום, התחקיר מדגיש את הצורך בשדרוג משמעותי של תהליכי קבלת ההחלטות והשיפור בניהול הכוחות, על מנת להבטיח שמקרים כאלה לא יתרחשו שוב