אלגוריתמים חזויים חדשים משפרים גילוי מוקדם של סרטן לא מאובחן
המהפכה בגילוי סרטן
שני אלגוריתמים חזויים מתקדמים פותחו לאחרונה על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון ואוניברסיטת אוקספורד, במטרה לשפר את יכולות הגילוי המוקדם של סוגי סרטן שונים, כולל סרטן כבד וסרטן אוראל. האלגוריתמים הללו משתמשים במידע רפואי על מצבים בריאותיים של המטופלים ובתוצאות בדיקות דם פשוטות, במטרה לחזות במדויק את הסיכויים של מטופלים לסרטן שאינו מאובחן כיום.
שימוש ברשומות בריאות אלקטרוניות
החוקרים השתמשו ברשומות הבריאות האלקטרוניות של למעלה מ-7.4 מיליון מבוגרים באנגליה כדי לפתח מודלים רגישים יותר מאלה הקיימים כיום. האלגוריתמים אינם רק משקללים נתונים דמוגרפיים בסיסיים כגון גיל והיסטוריה משפחתית, אלא גם כוללים תוצאות של שבע בדיקות דם שגרתיות. בדיקות אלו מודדות את ספירת הדם המלאה ותפקוד הכבד, ומשמשות כסמנים ביולוגיים לשיפור האבחנה המוקדמת לסרטן.
זיהוי מצבים רפואיים נוספים
המודלים החדשים לא רק משפרים את יכולת הניבוי בכל הנוגע לסרטן כבד, אלא גם זיהו ארבעה מצבים רפואיים נוספים הקשורים לסיכון מוגבר של 15 סוגי סרטן שונים, כולל סרטן הקיבה, הלבלב והכליות. הממצאים כוללים גם תסמינים חדשים של דאגה כמו גירוד, שטפי דם, כאבי גב, ודלקת גרון, אשר זוהו כקשורים לסוגי סרטן שונים.
יתרונות המשמשים במערכת הבריאות
האלגוריתמים החדשים מציעים שיפור משמעותי ביחס לדגמים הקודמים, ומספקים יכולות אבחון משופרות שיכולות לייעל את תהליך הגילוי בגילוי מוקדם. פרופסור ג'וליה היפיסלי-קוקס, מהמובילים במחקר, ציינה כי האלגוריתמים מציעים היכולת לזהות אנשים בסיכון לסרטן כבר מגיל 18, כולל עבור סוגים נדירים של סרטן.
יישום במערכת הבריאות
ה- NHS מתכנן לשלב את האלגוריתמים החדשים לשימוש במהלך התייעצויות שוטפות של רופאי משפחה (GP), במטרה לשפר את אבחוני הסרטן עד לשנת 2028. מדובר בגישה נוחה ויעילה שתשפיע על איכות ואורך חייהם של מטופלים רבים.
עם זאת, חשוב להמשיך לעקוב אחרי התפתחויות נוספות בתחום זה, שכן גילוי מוקדם של סרטן יכול להציל חיים ולשפר את התוצאות הטיפוליות במקרים רבים