מאמא של זיינאב מתה בידיה, אדם חושש מהירייה הבאה: הנוער שחי בצל האלימות
המצב הקשה בחברה הערבית
הממשלות בישראל מתקשות להתמודד עם האלימות הגואה בחברה הערבית, כאשר שיעור הנרצחים ההולך ועולה הפך לשגרה אלימה עבור משפחות רבות. סדרת מקרי רצח פּורסמו בשנים האחרונות, כאשר נבילה סנדין היא דוגמה אחת מני רבות. האם של זיינאב (14), נורות למוות בעת הכנת ארוחת ערב, מותירה אחריה בעל ושלושה יתומים. "הרג זה לא רק כואב את מי שנורה, אלא גם את כל משפחתו", אומרת זיינאב, המתקשה להתמודד עם האובדן.
מאבק הגורמים לאלימות
מנתוני המשטרה עולה כי בין 2018 ל-2023 נרצחו בישראל 981 בני אדם, מתוכם 712 מהאוכלוסייה הערבית. אף שהאוכלוסייה הערבית מהווה כ-21% מאוכלוסיית ישראל, היא מייצגת 73% מהקורבנות. הכוונה עכשיו נעמדת על אלימות שנגרמת על ידי גורמים כמו משטרת פשיעה, תפוצת נשק בלתי חוקי, וסכסוכים אישיים שגובה את מחיר חייהם של רבים.
מפגש עם הנוער
נוער שחי באזורים המועדים לאלימות חווה את ההשפעות הישירות של המצב. אדם גורבאן, תלמיד תיכון מפורדיס, מספר על חברים שנפגעו מאלימות. "הרגשתי את הכאב שלהם", הוא אומר. "זה לא רק עניין של הכוונות, אלא חיים באי-וודאות מתמדת". לדברי גורבאן, לבני הנוער כבר יש גישה לנשק ולסמים, וחיים במציאות שבה הפשיעה נחשבת לחלק מהשגרה.
ההורים והמאבק להגן על הילדים
הורים רבים מדברים על החשש המתמשך להוציא את ילדיהם מהבית. נרוונה, תלמידת י"ב מעראבה, מגלה כיצד חייה השתנו: "בעבר, היינו יוצאים בבטחה, עכשיו יש חשש מתמיד". לדברי ראויה חנדקלו, מנהלת מטה המאבק בפשיעה, "הילדים מבינים שסכנת חיים קיימת בכל פינה". היא מדברת על כך שהוריהם חשים את האחריות להגן עליהם, ולהרגיש שלא כל מה שהם יכולים להגיב אליהם הוא אקטיבי.
שינוי תודעתי בחברה
עם האלימות המתרקמת, יוצרת האווירה החדשה נורמליזציה של הפשיעה. "הילדים משוחחים בשפה של העולם הזה, יודעים מתי ואיפה אפשר להשיג כלי נשק", אומרת חנדקלו. "המצב בלתי נסבל עבור כולם". הסקר שערך מטה החירום מדווח כי 80% מהנוער חוששים להסתובב ברחובות.
קריאה לשינוי
זיינאב סנדין, שעדיין כואבת את אובדן אמה, פונה לציבור: "אני מדברת בקולי, בלי פחד, ומבקשת שתפסיקו את האלימות. אנחנו רוצים לחיות בשקט ובשלום". הילדה שכל כך מחכה לעתיד עשוי להיות גם סימן לשינוי עומד בהרבה מהחברה הערבית.