מדענים מזהים אנזימים קריטיים לייצור GABA אסטרוציטים במחלת אלצהיימר
גילוי משמעותי של אנזים SIRT2
צוות מחקר במכון למדע בסיסי (IBS) גילה אנזים חדש בשם SIRT2, הממלא תפקיד מרכזי באובדן זיכרון הקשור למחלת אלצהיימר (AD). המחקר, שנוהל על ידי הבמאי ג'ג'סטין לי מהמרכז לקוגניציה וחברותיות ב- IBS, מספק תובנות קריטיות על האופן שבו אסטרוציטים תורמים לירידה קוגניטיבית על ידי ייצור כמויות גבוהות של הנוירוטרנסמיטר GABA.
תפקיד האסטרוציטים במחלת אלצהיימר
אסטרוציטים, שהיו ידועים בעבר כתומכים בלבד בנוירונים, מתגלים כיום כמפעלי השפעה פעילה על תפקוד המוח. במחלת אלצהיימר, אסטרוציטים משתנים והופכים לתגוביים, מגיבים לנוכחות לוחיות עמילואיד-בטא (Aβ), אשר מזהות את המחלה. בתהליך זה, הם מנסים לפנות את הלוחיות, אך זה גורם לתגובה מזיקה, הכוללת ייצור יתר של GABA ולמות תאים נרקב.
זיהוי התהליך המולקולרי
במהלך המחקר, החוקרים השתמשו בניתוח מולקולרי, בהדמיה מיקרוסקופית ובאלקטרופיזיולוגיה כדי לזהות את SIRT2 ו-ALDH1A1 כאנזימים קריטיים לייצור המוגבר של GABA באסטרוציטים הנפגעים מאלצהיימר. תוצאות המחקר הראו עלייה ברמות חלבון SIRT2 במודלים של עכברים ובמוחות של חולים שנפטרו מהמחלה.
השפעות על הזיכרון
בראיון עם מרידולה בללה, החוקרת הראשית, היא ציינה: "כשעיכבנו את הביטוי של SIRT2 בעכברי AD, צפינו בהתאוששות חלקית של הזיכרון והפחתת ייצור ה-GABA." עם זאת, היא ציינה כי ההתאוששות לא השפיעה על כל סוגי הזיכרון, ונשארו שאלות שדורשות תשובות.
אפשרויות טיפוליות עתידיות
הזהויות של SIRT2 ו-ALDH1A1 ככלים אפשריים לעיקוב ייצור GABA מצביעות על אופק חדש לאסטרטגיות טיפוליות. במילים של הבמאי ג'ג'סטין לי: "בעבר השתמשנו במעכבי MAOB, שמונעים את ייצור ה-H2O2 וגם GABA. כעת, עם המידע החדש, אנו יכולים למקד את הטיפול ב-GABA בלבד." זוהי התפתחות חשובה, המאפשרת לחוקרים לחקור את ההשפעות של ג'אב"ה ו-H2O2 על התקדמות המחלה בנפרד.
המסקנות מהמחקר
חקר התפקידים של SIRT2 ו-ALDH1A1 מספק תקווה לאסטרטגיות טיפול מתקדמות יותר במחלת אלצהיימר, שמטרתן תהיה לנהל את התגובות של האסטרוציטים בצורה מדויקת. ממצאים אלה עשויים להוות קפיצת דרך באפשרויות הטיפוליות לבעיות קוגניטיביות המתקשרות למחלה
תודה על המחקר המרתק, מחכה לעוד פרטים!
תודה רבה על החידושים הרלוונטיים!
תודה על המידע המעניין!
תודה רבה לחוקרים על המחקר המרתק הזה!
תודה על העדכונים המעניינים!
הגישה המחקרית הזו מרתקת, תודה על השיתוף!