דילוג לתוכן

קטגוריות נבחרות

ארדואן: המסלול מוודאות דמוקרטית לשליטה אבסולוטית – איך הפיכה משטרית חיסלה את הטכנולוגיות החירות בטורקיה

רג'פ טאיפ ארדואן: השפעתו על טורקיה בעשורים האחרונים

הקדמה

רג'פ טאיפ ארדואן עומד בראש הזרוע הביצועית של טורקיה מאז 2002, והוא נבחר בבחירות דמוקרטיות. במהלך כהונתו, הוא עשה מספר רפורמות דמוקרטיות שהובילו לשינויים מהותיים בשלטון ובתפקוד הממשלתי במדינה.

עלייתו לשלטון

ארדואן החל את דרכו הפוליטית עם רפורמות שמטרתן הייתה להפוך את הדמוקרטיה בטורקיה לעיקרית, ושאפו להדיח אנשי "הדיפ-סטייט" בצבא ובשירותי המודיעין. הוא ניהל משפטים מתוקשרים נגד בכירים פוליטיים שקדמו לו, תוך שהוא מבצע רפורמות שמבוססות על נאמנותו.

קריאות להשמדה של ישראל

במהלך תקופת שלטונו, ארדואן השמיע קריאות קשות נגד ישראל, והתגובה מהתקשורת והפוליטיקאים בטורקיה הייתה משתנה, כאשר חלקם תיארו אותו כאנטישמי.

המהומות והמחאות

ב-2013, מחאת "גזי" פרצה בעקבות זעם ציבורי על חזרתו של ארדואן מהרפורמות הליברליות שנעשו כדי לעמוד בתנאי הקבלה לאיחוד האירופי. תהליך זה סימן את תחילת הירידה במעמד הדמוקרטיה בטורקיה.

חקירות שחיתות

לצד ההשתלטות על השלטון, החלה חקירת שחיתות רחבת היקף נגד בכירי מפלגתו, שבמהלכה הודלפו הקלטות שבהן נשמע ארדואן מנחה את בנו להסתיר כספים. ארדואן האשים את "הדיפ-סטייט" בהשתלטות על המצב.

שינוי המשטר

ב-2017, אישר רוב דחוק של 51% מהציבור במשאל עם על 18 שינויים בחוקת טורקיה, שהובילו להפיכה ממשטר פרלמנטרי למשטר נשיאותי-סמכותני. השינויים העניקו לארדואן שליטה מוחלטת על כל זרועות השלטון במדינה.

פוטנציאל המהפכה החוקתית

השינויים החדשים אפשרו לארדואן לשלוט במינויים של שופטים ופרקליטים, מה שצמצם את יכולת הפרלמנט להעביר חוקים או לבקר את הנשיא. למעשה, החוקה החדשה דורשת רוב מוחלט כדי לנקוט פעולה נגד הנשיא.

רדיפות תקשורת ומדיה

החוקה החדשה גם אפשרה לארדואן לשלוט בכלי התקשורת הלאומיים. עיתונאים שמבקרים את השלטון עתידים לעמוד בפני מאסרים כבדים, דבר שגרם למרבית העיתונאים להימלט מהארץ. הממשל סגר מאז 2016 כ-180 כלי תקשורת, תוך שמירה על העיתונות הממלכתית כשופר של השלטון.

ניקוי האורוות

אחרי ניסיון ההפיכה שנכשל ביולי 2016, ארדואן יצא במסע ניקוי אורוות חסר רחמים נגד כל מי שנחשד בשיתוף פעולה עם המורדים. הוא פיטר אלפי עובדים ממשלתיים, שופטים ומורים, רבים מהם בלא שימוע או משפט, ובמקום זאת מינה נאמנים אשר נאמנים לו.

מסקנה

שלטונו של רג'פ טאיפ ארדואן, שהחל כסיפור הצלחה דמוקרטי, התהפך לכדי שלטון סמכותני בתהליך ארוך ומורכב, שחקירות שחיתות, שינויים חוקתיים ורדיפות תקשורת היו חלק ממנו. הקרב לשימור הדמוקרטיה בטורקיה נמשך, והאתגרים מתגברים ככל שארדואן מחזיק בכיסא הנשיאות

שיתוף

מאמרים

רוצה לפרסם אצלנו ? הצעת מחיר?

Scroll to Top