מלחמת השבבים: ארה"ב מנסה לחנוק את מהפכת הסיליקון הסינית
הסנקציות החדשות של ארה"ב
במהלך המאבק על השליטה בטכנולוגיה המתפתחת, ממשלת ארה"ב הטילה סנקציות נוספות על סין, כשהמוקד הפעם הוא על תוכנות תכנון שבבים מתקדמות. החלטה זו, שהתקבלה לאחרונה, נועדה להקשות על ענקיות טכנולוגיה סיניות דוגמת וואווי ואליבאבא לפתח שבבים מתקדמים שיכולים להתחרות באלה האמריקאיים.
המטרה וההקשר
ההוראה להפסיק את מכירת התוכנות לא נפלה בחלל ריק. היא הגיעה לאחר השנים האחרונות שבהן סין השקיעה מאמצים מרוכזים כדי להתגבר על החרם הטכנולוגי האמריקאי, והציבה לעצמה יעד להיות עצמאית בתחום השבבים. האמריקאים, מצדם, מודאגים מההתקדמות הסינית, ובייחוד מהשקעות הממשלתיות בהן.
הישגים סיניים בתחום השבבים
חברת וואווי, שנחשבת לקורבן המפורסם ביותר של הסנקציות האמריקאיות, הכריזה לאחרונה על מערכת הפעלה עצמאית בשם "הרמוני OS נקסט", שמוותרת על שירותים של אנדרואיד ווינדוס האמריקאיות. בנוסף, החברה פיתחה סדרת מעבדים לבינה מלאכותית בשם Ascend, שמתחרים במעבדים של חברות כמו אנבידיה.
בתחום השבבים המתקדמים, חברות נוספות כמו עליבאבא וסטארט-אפים סיניים מתפתחות בקצב מסחרר. לדוגמה, חברת YMTC מציגה הישגים מרשימים בשבבי Nand Flash, מתחרה בענקיות כמו מיקרון וסמסונג.
התלות של סין בתוכנה מערבית
למרות ההישגים, סין עדיין תלויה בחברות מערביות בתחום התוכנה והטכנולוגיה להכנת השבבים. חברות כמו סינופסיס וקיידנס מהוות כ-80% משוק תוכנות ה-EDA בסין. לדוגמה, סינופסיס דיווחה בשנת 2024 על מכירות בסך כמעט מיליארד דולר בסין, המהוות 16% מהכנסותיה.
תגובות והשלכות
בעוד בכירים אמריקאיים מדגישים את החשיבות של שליטה בתחום תכנון השבבים, מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, הזהיר כי הניסיונות לחסום את אקולוגיית הבינה המלאכותית הסינית רק דוחפים את סין לצמצם את התלות שלה במערב.
במקביל, פורסם כי אנבידיה מצאה דרך לעקוף את האיסורים והחלה בייצור שבבים מוחלשים לסין, המתאימים למגבלות שהטיל הממשל האמריקאי.
באופן כללי, ניכר כי המתח בין הסחר האמריקאי לסיני בנושא השבבים רק הולך ומתרקם, מה שמותיר שאלות רבות לגבי העתיד של תעשיית הטכנולוגיה בשתי המדינות