זה רק נראה תמים: הסכנה שמסתתרת בארוחת הילדים
מחקר חדש מזהיר על סכנות תזונתיות
מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Medicine קובע כי צריכה יומית קטנה של בשר מעובד, משקאות ממותקים ושומני טראנס יכולה להעלות את הסיכון למחלות כרוניות, כולל סוכרת סוג 2, סרטן המעי הגס ומחלות לב. מחקר זה ניתוח למעלה מ-60 מחקרים קודמים, שהצביעו על הקשרים בין תזונה לבין התפתחות מחלות.
נתונים עיקריים מהמחקר
במחקר נמצא כי צריכה יומית של נקניקייה אחת מעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2 ב-11% ובסיכון לסרטן המעי הגס ב-7%. בנוסף, שתייה יומית של פחית משקה ממותק (כ-330 מ"ל) עלתה את הסיכון לסוכרת ב-8% ולמחלת לב איסכמית ב-2%.
ד"ר דמוואז הייל ממכון מדדי הבריאות בסיאטל מתאר את הקשר החיובי בין הרגלי תזונה לבין התחלואה, גם בכמויות שנחשבות נמוכות יחסית. ד"ר ניטה פורוהי מאוניברסיטת קיימברידג' מדגישה כי אין כמות "בטוחה" של צריכת בשר מעובד, וכי יש להמעיט ככל האפשר בצריכה שגרתית של מזונות אלו.
השפעות בריאותיות של מרכיבים תזונתיים
בהתבסס על מחקרים קודמים, החוקרים מציינים כי המזונות שהוזכרו תורמים לדלקתיות בגוף, ההקשר בינו לבין מחלות כרוניות רבות ברור. בשר מעובד, לדוגמה, מכיל ניטריטים אשר יכולים להפוך לניטרוזמינים מסרטנים בקיבה. משקאות ממותקים מספקים כמויות גדולות של סוכר בפרק זמן קצר, מה שמוביל לעלייה במשקל ולשיבוש במטבוליזם. שומני טראנס, שנמצאו במזונות תעשייתיים, מעלים את רמות הכולסטרול הרע ומגבירים את הסיכון להיווצרות חסימות בעורקים.
כיוונים עתידיים והמלצות
המחקר מבוסס על סקירה של מחקרים תצפיתיים, ולכן אינו מוכיח קשר סיבתי מפורש, אך מראה קשרים סטטיסטיים מובהקים. המידע התזונתי נאסף על בסיס דיווח עצמי, מה שעלול להוביל לטעויות בזיכרון או בדיווח.
לצד ההמלצות להפחית צריכת מזונות מזיקים, החוקרים מדגישים את חשיבותה של תזונה מגוונת הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ומוצרי חלב מותססים. מזונות אלו נמצאו כתורמים לבריאות ולאריכות ימים. בסיכום, מומלץ לחפש איזון תזונתי סביר ומתמשך במקום לשאוף לשלמות.
"חלק מהתרבות, ההנאה והקשרים החברתיים שלנו הוא האוכל," מדגישים החוקרים