שוב על הפרק: דנים באיחוד האירופי על המשך היחסים עם ישראל
דיאלוג על צעדים פוטנציאליים
באיחוד האירופי מתנהלים מחקרים בנוגע להמשך היחסים עם ישראל, בעקבות המצב בעזה. על פי טיוטה שדלפה לסוכנות הידיעות "פוליטיקו", קיימת אפשרות להשעות את ההסכם עם ישראל, אם זה ידרוש תמיכה של כלל המדינות החברות.
הצעות שנבחנות
בין הצעות הצעדים הנבחנות באיחוד האירופי נמצאת השעיה מלאה של ההסכם, השעיה חלקית, ואולי גם הגבלות על שיתוף פעולה פוליטי עם ממשלתו של בנימין נתניהו. עד כה, שני דיונים של שרי החוץ בנושא התקיימו, וההחלטות הסתיימו בהחלטה לבחון ולעקוב בעקבות המצב ההומניטרי בעזה.
פרק הסחר בהסכם
דיווחים מצביעים על כך ש"השעיית פרק הסחר" תבטל את העדפות הסחר למוצרים ישראלים, מה שיגלוש למצב בו ידרוש רוב מוחלט מהמועצה להחליט על כך. כמו כן, ישנה כוונה לבחון אפשרות להחריג מוצרים מהתנחלויות, דבר שידרוש הסכמה רחבה מהמדינות החברות.
הצעות לחלופות
טיוטות נוספות כוללות חסימה של ישראל מתכניות כמו "תוכנית ארסמוס" ו"תוכנית הורייזון", שמטרתן לקדם שיתוף פעולה בהשכלה ובמחקר. הצעה נוספת היא הגבלת שיתוף הפעולה הנוכחי, שנדונה בעבר.
מה הביא למהלך?
קאיה קאלאס, הנציגה העליונה של האיחוד לענייני חוץ וביטחון, קיבלה משימה לגבש הצעות בנושא בעקבות פגישה של מנהיגים אירופיים, זאת על רקע האשמות הפרת זכויות האדם על ידי ישראל בעקבות המצב בעזה.
עמדות שונות בקרב החברות
בעוד שמדינות מסוימות, כדוגמת הונגריה וגרמניה, מתנגדות להחרגות, מדינות כמו הולנד הציעו בעבר להשעות את הסכם האסוציאציה ונהנו מתמיכה רחבה במהלך זה.
סיכום
הדיאלוגים בין האיחוד האירופי לישראל מצביעים על תמונה מורכבת ודינמית, כאשר מעל חצי שנה לאחר התקפות הטרור ב-7 באוקטובר 2023, הכנסת סנקציות או צעדים חדשים עומדים על הפרק. המועצה האירופית צפויה לדון במסמך ביום שלישי הקרוב, מה שעשוי לשפוך אור נוסף על הכיוונים העתידיים של היחסים בין ישראל לאיחוד האירופי