נסי לחיות את חייך: ניצולת השואה מרגוט פרידלנדר הלכה לעולמה בגיל 103
הקדמה
מרגוט פרידלנדר, ניצולת שואה יהודייה-גרמניה, הלכה לעולמה בגיל 103 בברלין. בשנותיה האחרונות, היא הקדישה את חייה להנצחת זכר השואה ולסיפורי חייה, אותם העבירה לצעירים גרמנים.
מותה והנצחה
פרידלנדר נפטרה בשבוע שבו צוין יום השנה ה-80 לכניעת גרמניה הנאצית, ובכך קיבלה משמעות נוספת למורשת שלה. היא זכתה לעיטור הגבוה ביותר של גרמניה ולפסל בבניין העירייה של ברלין, כראיה להשפעתה המשמעותית.
סיפור חייה
מרגוט נולדה ב-5 בנובמבר 1921 בברלין. לאחר שהנאצים עלו לשלטון, משפחתה חוותה רדיפות קשות. אביה, ארתור, שהיה בעל חנות ונלחם במלחמת העולם הראשונה, חשב בתחילה שלנאצים אין כוונה לפגוע בגרמנים. כאשר המצב הידרדר, נאלצה מרגוט להיכנס לדירת מסתור ולחיות במחתרת.
באפריל 1944, היא עצרה על ידי המשטרה וברקע ההתרחשויות, נכלאה במחנה הריכוז טרזינשטט, שם עברה חוויות קשות. לאחר המלחמה, היא עלתה לארה"ב עם בעלה, אדולף פרידלנדר, ושם ניהלה חיים חדשים במשך יותר מ-50 שנים.
תרומתה להנצחת השואה
מרגוט חזרה לגרמניה רק בשנת 2010, והחלה לספר את סיפורה לסטודנטים והקהל הרחב. "מה שאני עושה נותן לי את הכוח שלי, כי אני מדברת בשם אלה שכבר לא יכולים לדבר," אמרה באירוע במוזיאון היהודי בברלין.
נשיא גרמניה, פרנק-וולטר שטיינמאייר, ספד לה ואמר ששכחה אינה באה בחשבון ביחס לזוועות שעברה. הוא הדגיש את תרומתה לגרמניה ואת הצורך להמשיך להנציח את זכר השואה.
סיכום
מרגוט פרידלנדר הייתה לא רק ניצולת שואה, אלא גם עדה חיה לתור הזהב של ההיסטוריה היהודית והגרמנית. היא תזכר לא רק בזכות סיפור חייה, אלא גם בזכות מחויבותה להנחלת זכר השואה לדורות הבאים