דילוג לתוכן

בג"ץ מול נתניהו: המאבק במינוי ראש השב"כ מגיע למבוי סתום – ראש הממשלה מסרב לוותר על סמכויותיו

מבוי סתום במו"מ: נתניהו דורש למנות בעצמו את ראש השב"כ

מרדף אחרי מינוי ראש השב"כ

מצב הנוכחי ונקודת הצטלבות

שופטי בג"ץ, הדנים בעתירות נגד מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ, הפצירו בפרקליטים של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וביועצת המשפטית לממשלה, להגיע להסכם מוסכם שימנע את הצורך בפסיקת בג"ץ. הצדדים היו אמורים להודיע לבג"ץ על פשרה מוסכמת עד יום ראשון בבוקר, אך נכון לעכשיו, אין הידברות ביניהם.

ההצעות והשגות השופטים

השופטים הביעו חוסר שביעות רצון ממחסור בהסכמות על המתווה שהוצע על ידי היועצת המשפטית לממשלה, גופי בהרב-מיארה, לפני שלושה שבועות. נתניהו, לעומת זאת, מעוניין במינוי מיידי של האלוף זיני.

במהלך הדיון קבע נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, כי נתניהו מצוי בניגוד עניינים עמוק בעקבות חקירת "קטארגייט", ולכן לא יכול למנות את ראש השב"כ באופן עצמאי. לעומתו, שני השופטים האחרים בהרכב, גילה גנפו-שטייניץ ואלכס שטייניץ, הדגישו כי החוק מחייב את מינויו של ראש השב"כ על ידי ראש הממשלה, שהוא חלק מהסמכות הבטחונית שלו.

ההצעות הכלליות ותהליך המינוי

המתווה המוצע

סגן ראש מחלקת הבג"צים, עו"ד נטע אורן, ציינה את המתווה שמציעה בהרב-מיארה, לפיו נתניהו יוכל להעביר את סמכותו לבחור את ראש השב"כ לאחד השרים, כמו שר המשפטים יריב לוין. המתווה כולל הליך מיון וריאיון מתועד של המועמדים, בליווי יועץ משפטי, לפני הגשת ההמלצה לממשלה ואישורה בוועדת גרוניס.

התנגדות לשינוי

למרות זאת, פרקליטי נתניהו אינם מוכנים לוותר על סמכותו לבחור את ראש השב"כ. נתניהו מבקש להשלים את הליך המינוי עד ה-16 ביולי, אז צפויה להסתיים כהונתו הזמנית של ראש השב"כ הנוכחי, ש'.

סיכום ומבט לעתיד

בימים הקרובים יישארו הצדדים במצב של אי הסכמה, כאשר בג"ץ ממתין לפתרון. השופטים מביעים תקווה כי ניתן היה לנהל את הליך המינוי בדרך שלא מחייבת התערבות שיפוטית.

Scroll to Top