בג"ץ אסר לפטר את ראש השב"כ בינתיים. ומה הלאה?
החלטת בג"ץ על המשך כהונת רונן בר
שופטי בג"ץ קבעו כי רונן בר יישאר בתפקידו כראש השב"כ ולא יפוטר ב-10 באפריל. בעקבות הדיון הארוך שהתקיים, אוסרים השופטים על ראש הממשלה בנימין נתניהו להודיע על ממלא-מקום, וקובעים כי הממשלה והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה יידרשו להגיע לפתרון עד 24 באפריל.
טענות העותרים והממשלה
במהלך הדיון, העותרים טוענים כי הפיטורים התרחשו על רקע ניגוד עניינים של ראש הממשלה, נתניהו, ובשיקולים זרים הקשורים לחקירת "קטאר-גייט". כמו כן, גורסים העותרים כי פיטוריו של בר נובעים גם מהעמדה שפורסמה על ידי השב"כ, לפיה לדרג המדיני יש חלק באחריות לאירועים שהתרחשו ב-7 באוקטובר.
נציג הממשלה, עו"ד ציון אמיר, טען כי הנימוק לפיטוריו הוא חוסר אמון של ראש הממשלה בכישורי בר. הוא ציין שהממשלה מוסמכת בחוק לפטר את ראש השב"כ, והאמון שדרוש הוא לא אישי אלא קשור לשיקול הדעת והמקצועיות של בר.
הביקורת המשפטית
שופטי בג"ץ ציינו כי אף שלממשלה יש סמכות לפטר את ראש השב"כ, נפלו פגמים מהותיים בהליך הפיטורים. השופט נעם סולברג הביע תמיהה כיצד ניתן לפטר מבלי להציג את הסיבות לפיטורים לאדם המפוטר. השופטים הדגישו כי יש להעניק הזדמנות לבר להגיב לפני קבלת החלטה בעניינו.
השופטת דפנה ברק-ארז ציינה כי יש להציג את הטענות בפני בר כדי לאפשר לו לענות עליהן.
הצעות השופטים ותגובות ממשלתיות
לאורך הדיון, השופטים הציעו לממשלה לשקול לפנות לוועדה למינוי בכירים במטרה למצוא פתרון מוסכם. השופטת ברק-ארז גם הציעה להמתין עם הפיטורים עד לסיום החקירה השוטפת בעניין "קטאר-גייט".
מנגד, נציגי הממשלה הביעו חשש כי המתנה כזו עלולה להעביר מסר מסוכן לראשי השב"כ, ולעכב את ההחלטות הנדרשות בזמן ימי מלחמה.
התגובות הפוליטיות לפסיקה
לפי דברי לשכת נתניהו, היא מייחסת למערכת המשפט את היכולת להעביר מסר מסוכן, ואינה מקבלת את ההשקפה שהממשלה לא יכולה לפטר את ראש השב"כ במהלך חקירה. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והשר סמוטריץ' קראו למעשה לא לציית לפסיקה, והביעו חשש להמשך שלטון החוק.
מנגד, ראש האופוזיציה יאיר לפיד ושרים נוספים קראו לממשלה לכבד את החלטת בג"ץ, והדגישו את חשיבות השמירה על שלטון החוק.
השלב הבא
עתה, על הממשלה והיועמ"שית להגיע למתווה מוסכם עד 20 באפריל. ככל שלא יושג פתרון, בג"ץ יצטרך להכריע שוב בסוגיית פיטוריו של רונן בר. האפשרויות עומדות בשתי דרכים: להציג את הטענות כלפי בר ולערוך דיון חוזר, או שמא להמתין עד לסיום החקירה שקשורה בשמו.
בכך, ההחלטה של בג"ץ מעבירה את הכדור אל הממשלה, שהוזמנה לנקוט בצעדים שיביאו לסיום הסכסוך בעניין זה, ובמקביל להבטיח את הביטחון הלאומי
8 מחשבות על “בג"ץ מעכב את פיטורי ראש השב"כ: מתיחות בין הממשלה לקואליציה בעקבות ההחלטה והשיחות על יישוב הסכסוך”
מעניין כיצד זה ישפיע על קווי הקלעים הפוליטיים במדינת ישראל
אם זה יישפר את המצב הפוליטי בארץ, לפחות יש תקווה
מעניין מאוד לראות איך זה יפתור את המתיחות בין הצדדים
מעקב ענייני, מחכים למשך הסיפור
המתיחות הזו גורמת לבלגן פוליטי רב
החלטה חשובה שתשפיע על המצב הפוליטי כולו
מצב פוליטי מורכב מאוד בישראל
החלטה מעניינת לגמרי, נראה מה יהיה המשך
סגור לתגובות