2025-02-18 11:24:00
האמירה של שר האוצר על הנפקת האג"ח של ישראל – האם היא מדויקת?
סיכום ההנפקה
בשבוע שעבר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי מדינת ישראל הנפיקה אג"ח בשווקים הבינלאומיים בהיקף של 5 מיליארד דולר, עם ביקושים גבוהים פי 4.6 מהסכום שהונפק בפועל. סמוטריץ' תיאר את ההצלחה כהוכחה לעוצמתה הכלכלית של ישראל ולאמון שהמשקיעים הגלובליים נותנים בכלכלה הישראלית.
עובדות על ההנפקה
לפי הודעת משרד האוצר, "הונפקו שתי סדרות חדשות של אג"ח לתקופות של חמש ועשר שנים". עם זאת, סמוטריץ' לא הצביע על מדד חשוב – המרווח. המרווח הוא הפער בתשואה בין אג"ח ממשלת ארה"ב, שהיא בעלת סיכון נמוך, לאג"ח של ממשלות אחרות. ככל שהמרווח גדול יותר, כך הסיכון מהאג"ח גבוה יותר.
המרווח בהנפקה
לפי ההנפקה האחרונה, המרווח על אג"ח ל־5 שנים נקבע על 120 נקודות בסיס, ולוג' אג"ח ל־10 שנים על 135 נקודות בסיס. בהשוואה לדירוג האשראי של ישראל, שמדורגת A ב־S&P, המרווח מצביע על סיכון גבוה יותר לעומת מדינות אחרות, כולל איטליה ופולין, אשר מרווחיהן נמוכים יותר.
השפעת המצב הביטחוני
סמוטריץ' טען כי העלייה בפרמיית הסיכון היא טבעית בנסיבות הנוכחיות. הוא ציין כי "הריבית במגמת ירידה" והוסיף כי הביקושים גבוהים ישירות משקפים את האמון בכלכלה הישראלית.
סיכום
לסיכום, אמירתו של סמוטריץ' מספקת נתון חיובי על הביקושים, אך אינה מציינת את המרווח, אשר משקף רמת סיכון גבוהה יותר של האג"ח הממשלתיות. לכן, יש מקום לקבוע כי דבריו עשויים להיות מטעים ושהם אינם משקפים את המצב הכלכלי המדויק של ישראל בלב הסכסוך הנוכחי.
תייגו:
#אג"ח #ישראל #כלכלה #סמוטריץ' #משרד_האוצר #מרווח #סיכון