דילוג לתוכן

בכיר אירופי: דוח על זכויות האדם בישראל צפוי לחשוף הפרות חמורות ויבחן את ההסכם האסוציאטיבי עם האיחוד האירופי

בכיר אירופי: הדוח ימצא שישראל הפרה זכויות אדם – ואת ההסכם איתנו

הצגת המצב בעזה והתגובה האירופית

הערכות לדו"ח על הפרות זכויות אדם

נשיא המועצה האירופית אנטוניו קושטה, טוען כי הדוח שהוזמן על ידי האיחוד האירופי של בדיקת הפרות זכויות אדם במערכת היחסים עם ישראל, צפוי לקבוע כי ישראל לא עמדה בהתחייבויותיה לפי הסכם האסוציאציה. קושטה ציין כי "המצב בעזה בלתי-מתקבל", והדגיש את הצורך לבדוק את מדיניות ישראל במונחים של הדין הבינלאומי, בהתבסס על "מה שרואים בטלוויזיה ובעיתונים".

לחץ גובר על האיחוד האירופי

הכנה למהלכים אפשריים

דיפלומטים ציינו כי ישנה עלייה בלחץ על האיחוד האירופי לנקוט צעדים נגד ישראל, כאשר מדינות שונות מצטרפות לדרישות לערוך הערכה מחודשת של המדיניות כלפי ישראל. הולנד, לדוגמה, ביקשה לבדוק את עמידת ישראל באג'נדה השלישית של ההסכם, המאפשרת השעיית השותפות במקרה של הפרות חמורות של זכויות האדם.

הקונצנזוס האירופי והאתגרים

למרות הלחצים, קשה לחזות גיבוש קונצנזוס בקרב מדינות האיחוד, לאור הפילוג הקיים בין המדינות. הונגריה מפגינה תמיכה ברורה בישראל, בעוד אירלנד תומכת בפלסטינים. חשוב לציין כי צעדים כלכליים חתיים עשויים להתבצע גם בהצבעת רוב, אך הפסקת כל היחסים עם ישראל מחייבת קונצנזוס רחב יותר.

תגובות מנהיגים אירופים

צעדים קונקרטיים אפשריים

נשיא צרפת עמנואל מקרון הודיע כי נבחנים צעדים קונקרטיים מצד האיחוד האירופי בעקבות המצב בעזה. מקרון ציין שהדיונים בנושא נמשכים, וצפויה החלטה בקרוב על דרך הפעולה שתנקוט צרפת ביחס לישראל.

עמדות סותרות באירופה

מנגד, קנצלר גרמניה, פרידריך מרץ, גרס כי כבר לא ניתן להצדיק את עוצמת ההתקפות הנוכחיות ברצועה במלחמה בחמאס. עם זאת, שר החוץ הגרמני, יוהאן וודפול, הדגיש את זכותה של ישראל להגן על עצמה, ובכך תמך במדיניות הישראלית.

איסור על משלוחים צבאיים

לפי דיווחים, שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו ציין כי לא יינתן משלוח של ציוד צבאי שיכול לשמש במבצעי צבא בעזה, וזאת לאחר מחאת עובדי הנמל בצרפת.

במסגרת המתחים הקיימים והדיונים הבלתי פוסקים, נותר לראות אילו צעדים ינקטו במדינה על מנת להאיר את הסוגיה הזו במידה לאור מומחיות זכויות האדם באירופה

Scroll to Top