דילוג לתוכן

בנק ישראל חונק את שוק הדירות: ירידה של 28% בביקוש לדירות חדשות בעקבות מגבלות המימון

מרכז הנדל"ן: הירידה בביקוש לדירות חדשות לאחר הכרזת בנק ישראל

ניתוח נתונים מצביע על ירידה משמעותית בביקוש

השוואה שנעשתה על ידי חברת BMBY מעלה כי מחשבויות הפניות שהתקבלו במשרדי מכירות במהלך השניים שבועיים לאחר ההכרזה על מגבלות המימון של בנק ישראל הצביעה על ירידה של כ-28% בביקוש לדירות חדשות. ההתמחות בשוק הדירות החדשות מצביעה על שינוי ניכר לעומת שוק היד השנייה, שבו נרשמה ירידה מתונה של 1.8% בלבד.

פרטי ההכרזה וההשפעות הקצרות טווח

בהכרזתו ממרץ, מודיע בנק ישראל על נקיטת צעדים להגביל את מבצעי המימון של הקבלנים, אשר ייכנסו לתוקף עד לסוף 2026. הוראת שעה שפורסמה ב-23 במרץ כוללת שני סעיפים מרכזיים: הראשון, דרישה מהבנקים להקצות הון נוסף לפרויקטים שבהם שיעור חוזי 20/80 גבוה מ-25%; והשני, הגבלה של שיעור הלוואות הבלון ל-10% מהביצועים החודשיים הכוללים של הלוואות לרכישת דירה.

נתוני פניות משרדי מכירות

בין 10 ל-23 במרץ התקבלו כ-100 אלף פניות, בעוד שבין 24 במרץ ל-6 באפריל התקבלו רק 72 אלף פניות. מארק זאבי, בעל חברת BMBY, ציין כי "מרגע ההכרזה של בנק ישראל, חלה ירידה חדה ומיידית בקצב הלידים". הוא הסביר כי ייתכן שמרבית הרוכשים עצרו את כוונותיהם לרכישה כדי לבחון את ההשפעה של הצעדים.

תובנות נוספות ומגמות עתידיות

היזמים בשוק נדל"ן ממתינים לאותות חיוביים כדי להניע מחדש את הביקושים, ושואלים מה יהיו הצעדים הבאים של ההשקעות והעסקאות. אוהד אסרף, מנכ"ל קבוצת ארי מגורים, הבהיר גם הוא שהירידה בפניות נובעת מהשלכות ההכרזה, מה שגרם לעצירה ברכישות פוטנציאליות.

אף על פי שהשוק נתקל בהאטה, זאבי טוען כי "היזמים ימצאו דרכים למשוך את הרוכשים חזרה אל השוק". הוא סבור כי ניתן להתאושש באמצעות קמפיינים שיווקיים מחודשים או הצעות מימון יצירתיות.

מסקנה

בתגובה להכרזות בנק ישראל, שוק הנדל"ן עובר תהליכים מורכבים, והתחזיות לקיץ הקרוב עשויות להעיד על חידוש הביקושים, עם פיתוח אסטרטגיות שיווק וגיוס טקטיקות חדשות שיכולות להחיות את שוק הדירות החדשות בישראל

Scroll to Top