דילוג לתוכן

בנק ישראל מתכוון להטיל מגבלות על הלוואות בלון: אחת מכל שש משכנתאות בפברואר נלקחה כהלוואה מסוכנת

2025-03-12 08:05:00

חגיגת הלוואות הבלון מסרבת להירגע

עלייה משמעותית בהלוואות בלון בפברואר

בפברואר האחרון נלקחו משכנתאות בסך 7.4 מיליארד שקל, מתוכן 1.3 מיליארד שקל (17%) נלקחו כהלוואות בלון, על פי נתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ד'). מדובר בשיעור של אחת מכל שש משכנתאות שנלקחו בחודש זה. בהשוואה לפברואר 2023, היקף המשכנתאות הכולל צמח ב-37%.

תופעה חריגה בשוק המשכנתאות

למר despite שהשיעור והיקפן של הלוואות הבלון אינם חריגים ביחס למגמה בשנה האחרונה, התופעה נחשבת לחריגה מאוד בפרספקטיבה רחבה יותר. בשנת 2023, שיעור הלוואות הבלון עמד על 8.2%, ובשנת 2022, רגע לפני תחילת העלאת הריבית, הוא עמד על 4.8%.

הלוואות הבלון נלקחות לרוב כחלק מהסדרים שיזמי נדל"ן מציעים לרוכשי דירות, ובדרך כלל מתבצעות כך שהרוכשים משלמים את רוב סכום הרכישה בסיום הבניה. בתקופת הביניים, היזם משלם את הריבית על ההלוואה.

סיכונים בהלוואות בלון

הלוואות אלו נחשבות מסוכנות יותר לעומת משכנתאות רגילות, כיוון שהן תלויות בהנחות של יזמים ומשקי בית לגבי מצב השוק והמצב הפיננסי בעוד שנתיים עד שלוש. יזמים מקווים שמחירי הדירות יעלו, כך שמשפרי דיור יוכלו למכור את דירתם הנוכחית כדי לשלמם את הדירה החדשה, או שהריבית במשק תרד ותאפשר מחזור ההלוואה.

מגבלות אפשריות על הלוואות בלון

תוך כדי פרסום הנתונים, בנק ישראל מתכוון להטיל מגבלות על מבצעי הקבלנים, שיכולות לכלול חיוב הבנקים לרתק הון גבוה יותר עבור הלוואות והחמרת מגבלות על יחס החזר ושיעור הלוואת הבלון משווי הנכס. המגבלות יכוונו בעיקר לרוכשי דירות ראשונות.

שוק המשכנתאות בהקשר הרחב

היקף המשכנתאות שנלקחו בפברואר השנה מראה סימנים של התאוששות, במיוחד לאחר התקופה הקשה שקדמה לה. בחודש ינואר נלקחו משכנתאות בהיקף דומה, בסך 7.3 מיליארד שקל. עם זאת, נשאלת השאלה כיצד יגיב השוק לאחר שהמגבלות על הלוואות הבלון יכנסו לתוקף.

לסיכום

בעוד שהביקוש להלוואות בלון ממשיך לגדול, ברור כי יש צורך במגבלות נוספות כדי לנהל את הסיכונים הקשורים לכך. השפעת ההתערבויות של בנק ישראל על שוק המשכנתאות תישקל בעין פקוחה בשבועות הקרובים.

תגיות

הלוואות בלון, משכנתאות, בנק ישראל, שוק הנדל"ן, מגבלות פיננסיות

Scroll to Top