דילוג לתוכן

בשר מעובד מול משקאות ממותקים: מחקר חדש קובע שצריכה גם במינונים קטנים כרוכה בסיכון בריאותי משמעותי

מזה יוחסה על סיכון בריאותי של בשר מעובד

מטא-אנליזה ב-Nature Medicine

מטא-אנליזה שפורסמה השבוע בכתב העת Nature Medicine קובעת כי אפילו המנה הקטנה ביותר של בשר מעובד נושאת סיכונים בריאותיים משמעותיים. צוות המחקר, בראשות דמווז היילה מאוניברסיטת וושינגטון, באיחוד נתונים מיותר מ-60 מחקרים קודמים, אשר עקבו אחר מיליוני משתתפים, והצליח להראות עלייה מתמדת בסיכון למחלות עם כל גרם של בשר מעובד שנצרך.

ממצאים עיקריים

המחקר מצא כי צריכה יומית של בין 0.6 גרם ל-57 גרם של בשר מעובד – פחות מפרוסה אחת של הודו מהמעדנייה – קשורה לעלייה של 11% בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, ועלייה של 7% בסיכון לסרטן המעי הגס בהשוואה לאנשים שנמנעו לחלוטין מצריכת מוצרים אלה. נקניקייה סטנדרטית אחת, שמשקלה כ-50 גרם, נכנסת בדיוק למקטע זה.

השפעות השוואתיות

באופן מעניין, המחקר דירג את בשר המעובד כמזיק ביותר בין המזון האולטרה-מעובד שנבדקו, אפילו יותר משמני טרנס תעשייתיים ומשקאות ממותקים, כאשר אלה נאכלו בכמויות דומות. חומצות שומן טרנס העלו את הסיכון למחלת לב איסכמית ב-3%, בעוד שכל פחית משקה מוגז נוספת ליום הייתה קשורה לעלייה של 8% בסוכרת מסוג 2 ו-2% בשכיחות של מחלות לב איסכמיות.

המלצות החוקרים

היילה ציין כי "אין רמה בטוחה של צריכה קבועה של קבוצות מזון אלה, ולכן אין לכלול אותן בתזונה היומית שלנו". מינגיאנג סונג, פרופסור חבר לאפידמיולוגיה קלינית ותזונה בבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, הוסיף כי הממצאים תואמים את ההמלצות הקיימות להגבלת צריכת בשר מעובד. עם זאת, צוות המחקר הודיע כי ייתכן שהאומדנים שלהם שמרניים, שכן חלק מהסקרים והשאלות בהן השתמשו עשויות להיות נתונות לטעויות זיכרון.

ספקות לגבי הממצאים

למרות זאת, קולות ספקניים נשמעו. ניק נורוויץ, חוקר בריאות מטבולית שהוכשר בהרווארד, טוען שהממצאים אינם מעידים בהכרח על קשר סיבתי. נורוויץ הדגיש שהמחברים עצמם ערכו את הראיות כ"חלשות" והצביע על כך שסיווג מזונות שונים תחת תווית אחת עשוי להסתיר הבדלים חשובים בין המוצרים.

היערכות להמשך מחקר

לסיכום, היילה הזכיר כי "אנשים שצורכים באופן קבוע מזונות אלה, אפילו בכמויות קטנות, צריכים להיות מודעים לסיכון המוגבר למחלות כרוניות". הוא ציין כי יש צורך במחקר איכותי נוסף כדי לחזק את הראיות ולצמצם אי-הוודאות בנושא.

___

אם אתם מעוניינים להקטין את הסיכון למחלות כרוניות, שקלו את האפשרויות שלכם לתזונה בריאה יותר

Scroll to Top