חפירה יוצאת דופן בסין: גילוי קבר מלכותי מהתקופה הנאוליתית
קבר M27: תגלית ארכיאולוגית מרשימה
בחודש מרץ האחרון, נערכו חפירות ארכיאולוגיות באתר וואנגשואנג שבמחוז חנאן במרכז סין, שם גילו חוקרים סדרה של קברים חדשים. הבולט והמרשים מכולם הוא הקבר שסומן M27, שנראה כי הוא שייך למלך פרהיסטורי.
על פי גודלו ומבנה הארון המיוחד שבו, החוקרים מעריכים כי מדובר בקבר מלכותי מהתקופה הנאוליתית, ששורשיו בתרבות דאוונקו, שחייתה באזור בין השנים 4000 ל-2600 לפני הספירה. ג'ו גואנגחואה, פרופסור חבר באוניברסיטת קפיטל נורמל והארכיאולוג הראשי בחפירה, ציין: "הממצא האחרון מצביע על כך שאתר וואנגשואנג אינו יישוב רגיל, אלא ככל הנראה בירת ממלכה פרהיסטורית".
ממצאים עשירים ועדים לקשרים תרבותיים
בשיעור ממדי הקבר, אורכו כ-4.5 מטרים ורוחבו כ-3.6 מטרים, הוא מהגדולים שנמצאו מהתקופה הזו. הקבר הכיל כ-350 פריטי קבורה, כולל כמעט 200 תכשיטים עשויים אבן ירקן, כלים מעצמות, שרידי בעלי חיים וכמאה כלי חרס. עצמות חזיר, בעיקר לסתות, היו מהנפוצות בקבר, ועשויות להעיד על עושר במהלך התקופה.
הממצאים מגלים קשרים בין תרבויות קדומות, מהמרכז והמזרח של סין ועד לאגן נהר היאנגצה, משקפים חילופי תרבות בראשית הציוויליזציה הסינית. "האתר מספק דוגמה חשובה למיזוג תרבויות פרהיסטוריות שונות", הסביר לי דזינווי, סגן מנהל המכון להיסטוריה עתיקה באקדמיה למדעי החברה של סין.
חשיבותו של האתר וההשפעה התרבותית
לצד פריטים שייבאו ממרחקים, נמצאו בקבר סממנים מקומיים, המעידים כנראה על טקסים מקומיים. תרבות דאוונקו הייתה ידועה בהישגיה בייצור כלי חרס, והשפיעה רבות על תרבות הפולחן של שושלות סיניות מאוחרות יותר.
גואנגחואה ציין כי הקבר ניזוק זמן קצר לאחר בנייתו, כנראה בעקבות התערבות של יריבים פוליטיים. "חלק מהפריטים שנראו שנשברו בכוונה מצביעים על כך שהיו כנראה מתחים פוליטיים סביב המיקום הזה", אמר. קבר M27 הוא המרשים מבין 45 קברים שנחשפו באתר.
לדברי הארכיאולוג ליו הייוואנג, "החרסים, כלי האבן ותכשיטי הירקן מעידים על חלוקת עבודה מתקדמת ורמת ייצור גבוהה, מה שמעיד על מבנה מעמדי ברור כבר בתקופה הפרהיסטורית".
בהיסטוריה ארוכה זו, ממצא זה מספק לעיני החוקרים והקהל הרחב תובנות חדשות על התרבות והחיים בתקופה הנאוליתית בסין, ומדגיש את חשיבותו של האתר וואנגשואנג בקונטקסט ההיסטורי הרחב