מחקר פורץ דרך: ניתוח תאים של רקמות מוח בתסמונת טורט
מחקר חדש בחקר תסמונת טורט
מחקר חדש, שפורסם בכתב העת "פסיכיאטריה ביולוגית" על ידי Elsevier, מציע תובנות חסרות תקדים לגבי השינויים המוחיים הקשורים בתסמונת טורט. צוות החוקרים, בראשות ד"ר פלורה מ. ווקרינו מאוניברסיטת ייל, חקר תאי מוח בודדים וחשף אילו תאים פגועים וכיצד הם מתקשרים זה עם זה, מה שעשוי להוביל לדרכי טיפול חדשות בהתמודדות עם תסמונת זו.
ממצאים מרכזיים
אובדן תאי פנימיות
החוקרים ניתחו דגימות רקמות של שישה אנשים עם תסמונת טורט קשה ושישה בני נוער בריאים. התוצאות העלו כי באזור הקאודאטה-פוטמן, אשר שייך לגנגליה הבסיסית, נמצא אובדן של כ-50% מתאי הפנימיות, המוסרים תפקידי ויסות מרכזיים על פעילות מוחית. אובדן זה עשוי להסביר את הקשיים בשליטה על תנועות וקולות בקרב הסובלים מההפרעה.
שינויים במבנה הנוירונים
בנוסף להופעת אובדן תאי פנימיות, תועדו סימני לחץ מטבולי בנוירונים הקוצניים הבינוניים. זה התבטא בירידה בפעילות בגנים המיטוכונדריאליים, האחראיים על ייצור אנרגיה תאית. במקביל, הראו תאי החיסון של המוח פעילות דלקתית מוגברת, שהייתה מתואמת עם הלחץ המטבולי בנוירונים.
השפעות על מחקר עתידי
חוקרים מציינים כי ממצאים אלו מצביעים על כך ששינויים בפעילות הגנים עשויים להיגרם משינויים באלמנטים הרגולטוריים הנשלטים על ידי הגנים, מה שמרמז על הדרך בה מתפתחת תסמונת טורט. ד"ר יפן וואנג, אחד מהסופרים המשותפים, ציין כי הממצאים מצביעים על כך שהמחלה לא תיגרם רק על ידי גנים פגומים, אלא גם כתוצאה מהתפתחות לא תקינה.
דעות מומחים
ד"ר ג'ון קריסטל, עורך ב"פסיכיאטריה ביולוגית", ציין כי עפ"י ממצאי המחקר, הטיפולים הקיימים אינם מתמודדים עם הגורמים הבסיסיים של תסמונת טורט. הוא התכוון לכך שהבנה טובה יותר של הביולוגיה של ההפרעה תוכל להנחות לפיתוח טיפולים יעילים יותר.
סיכום
המחקר הנוכחי מייצג צעד קדימה בהבנה של תסמונת טורט, והיא עשויה לעודד ניסויים טיפוליים חדשים לאנשים הסובלים מהמצב. עם זאת, החוקרים מדגישים כי ישנה עוד עבודה רבה שיש לבצע כדי להבין את הגורמים ההתפתחותיים של ההפרעה.
בתקווה, תובנות אלו יביאו לחידושים בתחום חקר תסמונת טורט ויפתחו כיווני טיפול חדשים שישפרו את איכות חייהם של הסובלים ממנה