דילוג לתוכן

גליקוגן במוח: מחקר חדש חושף תגלית מרגשת שיכולה לשנות את המאבק באלצהיימר באמצעות תרופות הרזיה

תגלית חדשה במאבק נגד אלצהיימר: תפקיד מפתיע לסוכר במוח

היכרות עם הגילוי

חוקרים ממכון באק לחקר ההזדקנות בקליפורניה גילו כי הסוכר המאוחסן במוח, הידוע כגליקוגן, משחק תפקיד מרכזי ובלתי צפוי במאבק נגד מחלת האלצהיימר. התגלית, שפורסמה בכתב העת המדעי Nature Metabolism, מציעה מנגנון הגנה חדש שעשוי להוביל לפיתוח טיפולים חדשים למחלה.

תפקיד הגליקוגן במוח

עד כה, המדענים האמינו שתפקוד הגליקוגן בנוירונים אינו משמעותי. עם זאת, החוקרים מצאו כי כאשר מחלת האלצהיימר מתפתחת, הנוירונים מתחילים לצבור כמויות חריגות של גליקוגן. כמו כן, נמצא כי חלבון הטאו, אחד המרכיבים המרכזיים בזיהוי מחלת האלצהיימר, נקשר למאגרים הללו ומונע את פירוקם, מה שמוביל להחמרת המצב.

הפעלת מנגנון ההגנה

החוקרים, בראשות ד"ר סודיפטה בר, הצליחו להפעיל מחדש אנזים בשם גליקוגן פוספורילאז (GlyP), אשר אחראי על פירוק הגליקוגן. פעולתו של האנזים זו הפחיתה משמעותית את הנזק הנגרם על ידי חלבוני הטאו, והנוירונים חזרו לתפקוד תקין יותר.

ההשפעה של הגבלה תזונתית

נמצא גם כי הגבלה תזונתית, כגון צום או דיאטה, מגבירה באופן טבעי את פעילות האנזים GlyP. ניסויים בזבובי פירות הראו שיפור משמעותי ביכולת שלהם להתמודד עם נזקים שנגרמו על ידי חלבוני הטאו כאשר המזון שלהם הוגבל.

פוטנציאל טיפולי

לדברי פרופ' פנקאג קפאהי, שלקח חלק במחקר, ממצאים אלו עשויים להסביר מדוע תרופות מסוג GLP-1, שכבר נמצאות בשימוש לירידה במשקל, מראות הבטחה כמפחיתות סיכון לדמנציה. המחקר אישר את הממצאים גם בתאי מוח אנושיים, מה שמחזק את הרלוונטיות הקלינית של התגלית.

סיכום

הגילוי על תפקיד הגליקוגן במוח מציע כיווני מחקר חדשים לטיפולים אפשריים במחלת האלצהיימר. חוקרים מדגישים כי הבנה של האופן שבו תאי המוח מנהלים סוכר עשויה להוות דרך חדשה במאבק נגד ההשפעות ההרסניות של הזדקנות המוח. "המשך הגילוי על מבנה הסוכר במוח שלנו עשוי לפתוח כלים רבי עוצמה למאבק בדמנציה", סיכם קפאהי.

מחקר זה מומן על ידי מכוני הבריאות הלאומיים של ארצות הברית, קרן Hevolution והפדרציה האמריקאית לחקר ההזדקנות

Scroll to Top