דילוג לתוכן

גרמניה חוסמת עסקת מטוסי קרב לטורקיה בעקבות מעצר יריבו של ארדואן – מתיחות חדשה בין לונדון לברלין

לאחר הכאוס הפוליטי בטורקיה: הצעד הדרסטי של גרמניה נגד ארדואן

חסימת עסקת מכירת מטוסי קרב לטורקיה

ממשלת גרמניה היוצאת חסמה לאחרונה הצעה בריטית למכור עשרות מטוסי קרב מסוג יורופייטר טייפון לטורקיה, בעקבות מעצרו של אקרם אימאמאולו, ראש עיריית איסטנבול והיריב הפוליטי המרכזי של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. החלטה זו עשויה ליחס מתיחות בין לונדון לברלין.

עסקה של כמאה מיליון ליש"ט, שהייתה בשלביה האחרונים, נתקלה בעיכוב לאחר ביקורו של שר ההגנה הבריטי, ג'ון הילי, באנקרה. בריטניה רואה בטורקיה שוק חשוב ומתקדם, שיציב את מעמדה כשותפה אסטרטגית בנאט"ו.

ההשפעה של המעצר הבולט

מעצרו של אימאמאולו, החשוד בשחיתות, עורר זעם בינלאומי, ותומכיו טוענים כי הוא מהלך פוליטי שמטרתו לנצח את האופוזיציה. אולף שולץ, הקנצלר הזמני של גרמניה, גינה את המעצר, ואמר כי הוא מציב סימן רע לגבי העתיד של יחסי טורקיה והאיחוד האירופי.

הנושא הביא את גרמניה להפעיל את זכות הווטו שלה על העסקה עם טורקיה, על אף שהבריטים הראו נכונות להמשיך בקידום העסקה.

מהות העסקה והחשיבות האסטרטגית

טורקיה מעוניינת ברכישת 20 מטוסי יורופייטר משומשים, ולאחר מכן עוד 20 מהדגם המתקדם יותר, "טראנש 4". גרמניה כבר הביעה התנגדות בעבר למכירה בעקבות רכישת טורקיה של מערכות S-400 הרוסיות וכן בעיות שנוגעות להצטרפותה של שבדיה לנאט"ו.

במהלך ביקורו באיסטנבול באוקטובר האחרון, שולץ נתן את ברכתו למכירה, אך כעת יש חשש שהשינוי בעמדה יוביל לסכסוך מתחדש עם בריטניה לגבי הייצוא למזרח התיכון.

היחסים הביטחוניים בין בריטניה לגרמניה

בהיסטוריה האחרונה, גרמניה חסמה מכירות בריטיות לערב הסעודית, והמחלוקות שבאו בעקבות מכן חיזקו את היחסים הביטחוניים בין המדינות. הממשלה הקואליציונית החדשה בראשות פרידריך מרץ מתכוונת לבנות על הסכמים הקודמים ולחזק את שיתוף הפעולה הביטחוני.

נשאלות שאלות לגבי עמדתו של מרץ בנוגע לעסקת היורופייטר, במיוחד לאור החששות באשר לאמינות ארצות הברית כבעלת ברית.

מסקנות

התפתחויות אלו מעידות על הדינמיקה הגלובלית וממחישות את הקשרים המורכבים שבין מדינות המערב, השפעות פוליטיות פנימיות, וההשלכות שבאות בעקבות צעדים צבאיים ויחסים אסטרטגיים.

לאור בעיות אלו, העניין במטוסי יורופייטר טייפון ובמטוסי קרב אירופיים נוספים גובר בקרב המדינות האירופיות, בעיקר לאור חששות לגבי עתיד הסיוע הצבאי האמריקאי

Scroll to Top