דילוג לתוכן

דיכאון בלילה: מחקר חושף את הסיבות לירידה במצב הרוח בערב ואסטרטגיות להתמודדות

מחקר חדש: אנשים מרגישים יותר מדוכאים בלילה

מציאת הדפוס היומי של הרווחה הנפשית

מחקר חדש שפורסם ב-BMJ Mental Health ניתח נתונים של יותר מ-49 אלף מבוגרים ומצא דפוס יוּמי ברור של רווחה נפשית. התוצאה המרכזית מצביעה על כך שאנשים מרגישים הכי טוב בבוקר והכי גרוע בסביבות חצות. המחקר מציע כי חיוביות דועכת בהדרגה במהלך היום ועולה מעט בשעות הערב המוקדמות, מה שמחזק ממצאים של מחקרים קודמים שהצביעו על הקשר בין מצב רוח לזמן במהלך היום.

סיבות לירידה במצב הרוח בערב

ישנן מספר הסברים לירידה במצב הרוח בערב, כפי שמתאר ד"ר רוסטיסלב איגנטוב, פסיכיאטר. הוא מסביר: "בלילה, כאשר אין הרבה דברים שמסיחים את הדעת, טבעי להרגיש רגשות שליליים כמו בדידות ועצב." בנוסף, שינויים פיזיולוגיים כמו תנודות בכימיקלים הפנימיים של הגוף משחקים תפקיד מרכזי. למשל, רמות הסרוטונין, מוליך עצבי שמפחית רגשות שליליים, יורדות עם התקרבות הלילה.

בבוקר, רמות הקורטיזול עולות, מה שמסייע בתחושת ערנות ואנרגיה. בלילה, רמות הקורטיזול ירדות והמלטונין עולה, מה שמעודד את הגוף להירגע.

מומלצות להתמודדות עם תחושות שליליות בלילה

מומחים ממליצים על מספר אסטרטגיות להתמודדות עם רגשות שליליים בלילה. ראשית, חשוב להתאים את היום למקצב האישי שלכם, בין אם מדובר בקימה מוקדמת או באנשים ערים בלילה. הבנת הנטיות הטבעיות שלכם יכולה לעזור בשיפור מצב הרוח שלכם.

בנוסף, פיתוח שגרת לילה קבועה יכול לעזור. ד"ר איגנטוב מציע הרגלים כמו קריאה, מתיחות קלות, או שתיית תה צמחים כדי להקל על גירוי יתר לפני השינה.

ד"ר ג'סמין סאווהנה, פסיכיאטרית, מדגישה את חשיבותם של תרגילי נשימה ואמבטיה חמה, כמו גם הגבלת זמן מסך לפני השינה.

ניהול מחשבות והישארות בקשר עם הסביבה

ניהול מחשבות שליליות הוא מסלול נוסף להתמודדות עם אתגרים נפשיים בלילה. כתיבה יומית לפני השינה יכולה לסייע בהקלה על דאגות ולמנוע את הסללתן.

הישארות בחברה היא אף היא קריטית. אנשים חווים לעיתים קרובות פחות תמיכה חברתית בערב, במיוחד אם הם חיים לבד. יש לעשות מאמץ יזום להישאר מחוברים, כמו להתקשר לחבר, להצטרף לפעילות לילית, או לבלות עם חיית מחמד.

אם חרדות הלילה או מצבי רוח ירודים נמשכים, מומלץ לדבר עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש לקבלת סיוע נוסף

Scroll to Top