חלבון: כמה באמת צריך לאכול?
הכיצד הפך החלבון למילה השכיחה בעולם הבריאות
בשנים האחרונות, חלבון הפך לאחת המילים הנפוצות ביותר בעולם הבריאות והתזונה. בכל סופרמרקט ניתן למצוא מגוון רחב של מוצרים המפורסמים כעשירים בחלבון, כולל חטיפי גרנולה, פנקייקים, מילקשייקים, חטיפי פופקורן ואפילו עוגיות. עם הביקוש הגבוה למוצרים אלה, עולה השאלה האם הציבור באמת זקוק לצרוך כמות נוספת של חלבון.
הצורך בחלבון וההמלצות המומלצות
לפי ד"ר פדריקה אמאטי, מומחית תזונה במכללת אימפריאל בלונדון, חלבון הוא רכיב תזונתי חיוני לגוף. הוא ממלא תפקיד משמעותי בבנייה ותחזוקה של רקמות כגון שרירים, עצמות, עור ושיער. חלבון מורכב מחומצות אמינו, כאשר חלקן חיוניות והן חייבות להיות מסופקות מהמזון.
הארגון הבריאות העולמי ממליץ למבוגרים בריאים לצרוך כ-0.8 גרם חלבון לכל קילוגרם של משקל גוף ביום, מה שמתרגם ל-50 גרם חלבון לאישה ממוצעת השוקלת 65 קילוגרם ו-60 גרם לגבר ממוצע השוקל 75 קילוגרם. רוב האנשים במדינות מפותחות צרכניים חלבון מעל הכמות הזו.
מקורות החלבון בתזונה
חלבון ניתן למצוא הן במקורות מהחי והן במקורות צמחיים. מקורות מהחי כוללים בשר, דגים, עוף, ביצים ומוצרי חלב. אלו חלבונים שלמים שמספקים את כל חומצות האמינו החיוניות. לעומתם, מקורות צמחיים כוללים שעועית, עדשים, טופו, חומוס, אגוזים וזרעים. גם אם אינם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, גיוון של מקורות אלה יכול להספיק לצרכים היומיומיים.
האם באמת יש צורך במוצרים עשירים בחלבון?
רבים מהצרכנים רואים במוצרים עשירים בחלבון כלי שיווקי להשגת בריאות. ד"ר אמאטי מציינת כי הרבה מהמוצרים העשירים בחלבון עמוסים בסוכר מוסף ושומנים לא בריאים. למעט מצבים בריאותיים מיוחדים או התאוששות מניתוחים, רוב האנשים אינם זקוקים לתוספת חלבון מעבר לתזונה הרגילה שלהם.
פעילות גופנית כמרכיב קרדינלי לבניית שרירים
אם אתם שואפים לחזק את השרירים, אין תחליף לפעילות גופנית. לדברי ד"ר אמאטי, חלבון חשוב, אך אינו מספיק בפני עצמו. "כדי לשפר את טונוס השרירים, יש להתמקד בהרמת משקולות ולאכול את החלבון הנכון", מסכמת המומחית.
לסיכום, חשוב להבין את צורכי הגוף והאיכות של התזונה היומית. אין זה הכרחי להתרכז במוצרים עשירים בחלבון אם התזונה הכללית מספקת את הצרכים הנדרשים