חומוס בדמשק? לא בדיוק: זה ההסכם המסתמן בין ישראל לסוריה
שיתוף פעולה ביטחוני אפשרי
פרופ' אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון מאוניברסיטת חיפה, התייחס לדיווחים לפיהם מתגבש מתווה שמוביל להסכם שלום מלא ונורמליזציה עם סוריה תחת מנהיגותו של אחמד חוסיין א-שַּׁרַע (אל-ג'ולאני). בשיחה עם "start", ברעם הביע אופטימיות זהירה לגבי האפשרות לשיתוף פעולה ביטחוני בין המדינות, אך הדגיש את הסכנות הקיימות בתהליך.
ברעם ציין כי "יש לזה סיכוי סביר, אם כי אין וודאות" והסביר את עמדתו בהיגיון פשוט: "ג'ולאני זקוק לשיתוף פעולה איתנו. הייתי אומר שיהיה קל לו יותר לשרוד בשלטון אם יש שיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל".
אינטרסים משותפים
מנקודת מבטה של ישראל, ברעם ציין כי ההסכם עשוי להועיל בהפסקת אספקת נשק ותחמושת לחיזבאללה, שעוברים מאיראן לעיראק ולבנון דרך סוריה. הוא הוסיף כי "הסכם גם יבצר את סוריה מול המיליציות הפרו-איראניות בעיראק שהן עוינות מאוד את ג'ולאני ואת ישראל. כלומר, יש לנו אינטרסים משותפים".
אתגרים במהלך הדרך
למרות האופטימיות, ברעם הזהיר כי המציאות המורכבת במזרח התיכון אינה מאפשרת אופטימיות פשוטה. "יש גם בעיות. הבעיה הגדולה ביותר היא שגם היום, חלק מן הכוחות החמושים שתומכים בו בסוריה באים מרקע ג'יהאדיסטי ברור", ציין ברעם. הוא הדגיש את הסיכון שההסכם עשוי להיות מאורע שיביא לאיום על ג'ולאני ועל ישראל.
נורמליזציה לעומת שיתוף פעולה
ברעם סבור שאין לצפות לנורמליזציה מלאה אלא לשיתוף פעולה ביטחוני אשר יוכל לשמור על האינטרסים של שתי המדינות. "אני חושב שמה שיותר סביר הוא שיתוף פעולה ביטחוני בין סוריה לישראל", ציין.
האתגרים במחיר ההסכם
השאלה המרכזית נוגעת למחיר שישראל תידרש לשלם עבור שיתוף הפעולה. ברעם מסביר כי "יש כמובן סיכון מסוים, כי אם כדי להגשים את זה אנו ניסוג מהשטחים שתפסנו אחרי חילופי המשטר, שזו הדרישה שלו", והזהיר שישראל תיקח על עצמה סיכון משמעותי.
השלכות על המצב הלבנוני
ברעם ציין כי הסכם כזה עשוי לשנות את המשוואה הלבנונית: "ברגע שיושג הסכם ביטחוני בינינו ובין סוריה, זה מאוד יעזור למערכת הפוליטית הלבנונית להטיל עוד כמה מגבלות על חיזבאללה".
סיכוי המיעוטים בסוריה
גם גורלם של המיעוטים בסוריה היה נושא לדאגה. ברעם התייחס לדרוזים ואמר כי "לא נסכים שתתנכל לדרוזים". הוא הוסיף כי "על הנוצרים והכורדים חייבת ארצות הברית להגן".
מסקנות
ברוך הוא דיבר על הצורך בשמירה על גמישות מחשבתית מצד ישראל והכנה לנצל הזדמנויות תוך שמירה על ערנות מתמדת. הוא סיכם במשפט המפציר להשקיע מאמצים בהסכם ביטחון עם סוריה שיכול לייצב את הצפון.
הדברים שהוצגו כאן מדגישים את המורכבות של המצב הפוליטי במזרח התיכון, ואת האפשרויות והסיכונים בפעולה לשיתוף פעולה ביטחוני בין ישראל לסוריה