האם התחזקות השקל תמתן את האינפלציה ביוני? תחזיות שוק משקפות עלייה במדד המחירים, אך אזהרות על השפעות לא צפויות מנתב"ג

לקראת פרסום מדד המחירים ליוני: איך ישפיעו התחזקות השקל והשיתוק בנתב"ג?

ביום שלישי הקרוב צפויים להתפרסם נתוני מדד המחירים לצרכן הן בישראל והן בארצות הברית. בשוק מעריכים כי מדד יוני בישראל ירשום עלייה חודשית של בין 0.1 ל-0.2%, מה שישאיר את האינפלציה השנתית מעל היעד העליון של בנק ישראל, שעומד על 3%.

התחזקות השקל והשפעתה על האינפלציה

בעוד שהשקל התחזק משמעותית במהלך החודש האחרון, יש המפקפקים בכך שהתחזקות זו אכן תוביל לירידה מיידית באינפלציה. אולכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, מדגיש כי לא תמיד התחזקות השקל מתורגמת לירידה באינפלציה. בשנים האחרונות היו ארבע אפיזודות של התחזקות משמעותית של השקל, בהן נרשמה גם עלייה באינפלציה, כמו בין השנים 2012-2014 ובין 2017-2018.

זבז'ינסקי מציין כי "הרבה גורמים משפיעים על האינפלציה ושער חוץ הוא רק אחד מהם ובוודאי לא הדומיננטי. התגברות הביקושים עשויה לגבור על השפעת ייסוף השקל על האינפלציה".

השפעת השינוי במחירי הטיסות

בנוסף, הוא מעריך כי השפעת השינוי במחירי הטיסות בחודש יוני, במיוחד לאור השיתוק בנתב"ג, עשויה להפתיע ולשדרג את המדד בצורה לא צפויה.

המצב בארצות הברית

במקביל, כלכלני לידר שוקי הון, בראשות יונתן כץ, מציינים כי ההשפעה האינפלציונית של מלחמת הסחר עד כה מתונה. הם טוענים כי תופעה זו נובעת מהקדמת יבוא וחולשה בביקושים. בלידר מעריכים שהשפעת המכסים תורגש יותר במחצית השנייה של השנה, אך עדיין אין לפסול אפשרות של הפתעה כלפי מעלה במדד חודש יוני בארצות הברית.

מעקב אחר הנתונים הקרובים בישראל ובארצות הברית יאפשר להבין טוב יותר את הדינמיקות שבין השקל לאינפלציה, ואת השפעות האירועים הכלכליים העולמיים על השווקים המקומיים

Scroll to Top