האם ישראל עומדת בפני קריסה מדעית? הסכנה בעקבות הוצאתה מהתוכנית האירופית הורייזן

מיליארדי אירו על הכף: "הפסד של הורייזון – מכה כמעט אנושה למדע הישראלי"

הכוונה להוציא את ישראל מתוכנית הורייזן

הדיונים באיחוד האירופי על אפשרות הוצאת ישראל מתוכנית הורייזן האירופית לתמיכה במדע עשויים להוביל לפגיעה משמעותית במעמד המדעי של ישראל. ההשפעות הצפויות עשויות להחזיר את ישראל שנים אחורה מבחינה מדעית, מה שעלול להדרדר את המוסדות האקדמיים שלה לליגות נמוכות שלא היינו מכירים כמדינה.

שיתוף פעולה מדעי וכספי

פרופסור דוד הראל, נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, מדגיש כי שיתוף פעולה הוא הבסיס לכל עשייה מדעית בימינו. "חלק גדול מהמחקרים הטובים ביותר נעשים במשותף", הוא אומר, ומצביע על החשיבות הקריטית של המימון האירופי למדע ישראלי, שממשיך להיות חיוני בכל התחומים, מרפואה ועד היי-טק.

חוקרים ישראלים נהנים ממענקים שונים, אך היקפיהם אינם מתקרבים לאלה של תוכנית הורייזן, שמעמידה 93.5 מיליארד אירו בשנה בשירות המדע האירופי. בין השנים 2014-2020, תחת הורייזן 2020, קיבלו אלפי חוקרים ישראלים מענקים בשווי של 1.3 מיליארד אירו. כיום, במסגרת התוכנית בת קיימא עד 2027, תקבל ישראל עד כה יותר ממיליארד אירו.

ההצלחה הישראלית בתוכנית הורייזן

לפי גורמים במועצה להשכלה גבוהה, הצלחה זו נובעת מהשקעה רבה ומחקר איכותי, כאשר שיעור ההצלחה של מדענים ישראלים בתוכנית הורייזן 2020 הגיע ל-12.8%, לעומת ממוצע של 11.9% בתוכנית כולה. זהו הישג מרשים, בייחוד בהתחשב בעובדה ששווייץ, מדינה עם משאבים עשירים יותר בתחום המדע, קיבלה 18% רקע לעומת ישראל.

ההשפעות הצפויות של הוצאת ישראל מהתוכנית

גורמים בכירים מהמל"ג מזהירים כי הוצאת ישראל מהתוכנית עשויה להוביל לגל של השפעות שליליות. בנוסף לאובדן מימון ישיר, ישראל עשויה למצוא את עצמה מודרת משת participations במיזמים מחקריים בולטים ובתשתיות מדעיות קריטיות.

"דברים קורים במהירות בעולם המדעי, וכולנו מתחילים להרגיש את ההשפעה של הדיונים הללו", מדגיש הראל. "המון אנשים יודעים שפגיעה במדע מחלישה את הסקטור המוביל".

מה צפוי בעתיד?

נראה כי תרחיש הוצאת ישראל מהסכמי הסוסיאציה, המגדירים את קשריה עם האיחוד האירופי, לא מסתמן כריאלי בעת הזו. מדינות כמו הונגריה וגרמניה עשויות לחסום מהלך כזה, אך ישנו חשש שסנקציות חלקיות, כמו השעיית מדענים ישראלים מתוכניות מימון, ייכנסו לתוקף בקרוב.

ההחלטה בנושא צפויה להתקבל עד 23 ביוני, ועל פי הערכות, בשנה הקרובה יחלו דיונים אודות תוכנית הורייזן הבאה שתחל ב-2027. בינתיים, ישנם כבר סימנים להשפעה בלתי רשמית, כאשר הנתונים האחרונים מצביעים על ירידה במספר המענקים המתקבלים על ידי חוקרים ישראלים.

המצב הנוכחי מדגיש שוב את החשיבות של הקשרים הבינלאומיים והקולקטיביים שבין חוקרים ובמדע במובן רחב יותר, ומביא לתמונת מצב עגומה של התנגדות מדעית ופוליטית שקיימת בשכנות לנו

Scroll to Top