דילוג לתוכן

האם רווחי הבנקים בישראל עולים על גב הציבור? גלי רווחים של עשרות מיליארדים מעוררים שאלות כלכליות וחברתיות

2025-03-04 08:30:00

האם הרווחים של הבנקים בישראל מופרזים?

סיכום כללי

הרווחים של הבנק לאומי בישראל בשנת 2024 עמדו על 9.8 מיליארד שקל ורווחי בנק הפועלים על 7.6 מיליארד שקל. השאלה האם מדובר ברווחים מופרזים תלויה בפרספקטיבות כלכליות, חברתיות ומוסריות, ויש לבחון את המקורות מהם מגיעים הרווחים.

מצב השוק הבנקאי בישראל

הבנקים בישראל פועלים בשוק מרוכז עם תחרות מוגבלת, כאשר בנק לאומי ובנק הפועלים שולטים בחלק ניכר מהשוק הבנקאי. הרווחים נובעים בעיקר ממרווחי ריבית—ההכנסות מההפרש בין הריבית הנמוכה של הפיקדונות לריבית הגבוהה על ההלוואות—וחיובי עמלות.

השפעת הריבית והאינפלציה

הריבית הנוכחית עומדת על 4.5% וקצב האינפלציה נמצא מעל היעד של בנק ישראל (1%-3%). זהו מצב המוביל לגידול משמעותי במרווחים של הבנקים, מה שמסביר את הרווחים הגבוהים. במקביל, הבנקים משקיעים בשוק ההון ובנכסים, מה שמוסיף להכנסותיהם.

תחושת הציבור

רבים מהלקוחות מרגישים שהרווחים הגבוהים נובעים מעמלות גבוהות וריביות על אשראי, כפי שניתן לראות במשכנתאות, שמהוות שליש מההוצאות של משקי הבית. הריבית על הפיקדונות אינו מגלם את ריבית בנק ישראל, דבר המוביל לביאה נוספת של רווחים לבנקים.

הביצועים מול הבנקים האמריקאיים

בישראל, התשואה על ההון של הבנקים הגדולים עומדת על 17-18%, לעומת 12% בלבד בבנקים הגדולים בארצות הברית. הבנקים בישראל מחלקים עד 40% מהרווח הנקי, מה שנוגע ישירות להשקעות הציבור בקופות הגמל ובפנסיה.

סיכום

אף שעל פי כל הנתונים הכלכלה הישראלית אינה מצויה במשבר, יש המפקפקים אם הרווחים הללו הם הוגנים ובעיקר בקרב הציבור שמרגיש פער בין תועלת הבנקים לרווחים שהם רושמים.

תגים רלוונטיים:

  • בנקים בישראל
  • רווחים בנקאיים
  • ריבית על הלוואות
  • עמלות גבוהות
  • השקעות בשוק ההון
Scroll to Top