פעילות גופנית כמענה להפרעת קשב וריכוז
סטטיסטיקות ותרופות
הפרעת קשב וריכוז נחשבת לאחת ההפרעות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ומבוגרים, עם נתונים ממשרד הבריאות המעידים על כך שכ-10 אחוז מהילדים וכ-5 אחוז מהמבוגרים בישראל מתמודדים עם ההפרעה. בדרך כלל, אנשים אלו נעזרים בתרופות כמו ריטלין וקונצרטה לשם טיפול בבעיות הקשב והריכוז.
חיפוש פתרונות משלימים
אחת הדמויות הבולטות בתחום היא אסף פסטינגר, דיאטן קליני ומרצה בתחום התזונה והבריאות, אשר עצמו מאובחן עם ADHD מאז גיל ההתבגרות. פסטינגר עוסק בתחום לא רק כדי לעזור לאחרים, אלא גם כדי למצוא פתרונות מותאמים אישית עבור עצמו. הוא טוען כי אחד המפתחות לריכוז הוא תנועה ופעילות גופנית, ומוסיף: "המפתח האישי שלי לריכוז הוא לא רק ריטלין, אלא תנועה."
על השפעות פעילות גופנית
פסטינגר הרצה על ההבנה שהשיג בוועידה השנתית של עמותת "קווים ומחשבות", הפועלת למען שינוי הגישה והטיפול בהפרעת קשב וריכוז בישראל. הוא חקר את השפעת הפעילות הגופנית על ADHD, כולל בעצמו וגם במסגרת ניסוי שערך בקרב 60 סטודנטים, שבו בדק את ההשפעות של אימונים בעצימות משתנה.
לדבריו, "אימון חד פעמי בעצימות גבוהה – כמו ריצה – הוביל מידית לשיפור משמעותי ביכולת להתמקד. בטווח הארוך, תכנית קבועה פעמיים בשבוע שיפרה תפקודים ניהוליים וזיכרון עבודה".
סוגי ספורט והשפעותיהם
במחקר שפורסם ב־Frontiers in Public Health (2023), נמצא שלא כל סוג של ספורט משפיע באותה מידה. פעילויות פתוחות-מיומנות, כמו משחקי כדור, משפרות את הקשב והתפקודים הניהוליים, בעוד שאימונים סגורים-מיומנות כמו ריצה פילאטיס, יעילים יותר להפחתת היפראקטיביות ואימפולסיביות.
השפעות נוירו-כימיות
פסטינגר מסביר כי ההשפעה של פעילות גופנית על ADHD אינה רק פסיכולוגית. היא כוללת שינויים נוירו-כימיים מוחשיים, כמו עלייה ברמות הדופמין והנוראפינפרין – מוליכים עצביים החשובים לריכוז ולוויסות רגשי, אשר מופיעים ברמות נמוכות אצל רבים עם ADHD.
פעילות גופנית גם מעלה את רמות החלבון BDNF, שמעודד יצירת קשרים עצביים חדשים ושיפור תפקודי זיכרון. כלומר, הספורט עשוי לשפר את תפקוד המוח.
תרופות ופתרונות משלימים
פסטינגר אינו יוצא נגד הטיפול התרופתי, וטוען שישנם אנשים שהתרופות עושות עבורם פלאים. יחד עם זאת, הוא מדגיש את הצורך בהרחבת האפשרויות עבור אנשים המתקשים עם תרופות ומציע דרכים נוספות לשפר את האפקטיביות של הטיפול התרופתי באמצעות פעילות גופנית.
אורח חיים משולב
פסטינגר מאמין שעיקר הטיפול ב-ADHD נמצא בשילובים. "זה לא רק ספורט, זה לא רק תזונה – זה אורח חיים", הוא אומר. הוא מספק טיפים להפיכת פעילות גופנית לכלי טיפולי ב-ADHD:
- לבחור ספורט המתאים לאופי האישי.
- לשלב סוגים שונים של פעילות כמו כוח, אירובי ונשימה.
- אימונים קצרים יכולים לשפר את הקשב באופן מיידי.
סיכום
איריס שני, מנכ"לית עמותת "קווים ומחשבות", מציינת כי ADHD היא אחת ההפרעות השכיחות והפחות מובנות, והסיפור של פסטינגר מעורר השראה. היא מביעה תמיכתה בחזון של הרחבת הכלים והצעות הטיפול עבור מי שחי עם ההפרעה.
פעילות גופנית יכולה להיות כלי חשוב בשיפור מנגנוני הקשב והריכוז, ומהווה דרך טיפולית נוספת בנוסף או במקום תרופות מסוימות. "כשהמנסים להפסיק לראות ב-ADHD בעיה שצריך לתקן ומתחילים לראות בה מערכת שדורשת ניהול מותאם, קורים דברים טובים", מסכמת שני