בלבנון מודים: אף אחד לא יכול לעצור את ההגמוניה של ישראל במזרח התיכון
הסיבות להחמרת המצב
מקורות ערביים שצוטטו באתר "א-נשרה" טוענים כי וושינגטון ותל אביב פועלות ליצירת מציאות חדשה שבה לטהרן לא תהיה השפעה מחוץ לגבולותיה דרך משא ומתן דיפלומטי או באמצעות מלחמה. המטרות כוללות ביסוס שליטה ישראלית באמצעות נטרול גורמי כוח שעליהם יכולות להסתמך מדינות מהוות איום פוטנציאלי על ישראל, ביניהן לבנון, סוריה ופלסטין.
התקיפות בסוריה
המקורות מפרשים את התקיפות הישראליות בסוריה כמאמצים להבהיר כי ישראל נחושה לקדם את מטרותיה תוך גיבוי אמריקאי, בכל מחיר. הן מהוות המשך לאירועים בעזה ובהתקפות על לבנון, וכן לתוכניות להעתקת תושבי עזה, שהשפעותיהן משתרעות גם לביטחון הלאומי של מצרים וירדן.
היעדר יכולת הרתעה
המכנה המשותף לכל הזירות הללו הוא היעדר יכולת הרתעה בעקבות התוצאות הצבאיות של מלחמת חרבות ברזל. המצב הנוכחי מאפשר לישראל לנקוט צעדים צבאיים בהגדרה של מניעת חזרה למציאות שקדמה למלחמה, במיוחד עקב התמיכה הבלתי מוגבלת מצד ארצות הברית.
תפקיד טורקיה בביטחון האזורי
מקורות מספרים על תהיות לגבי תפקידי מדינות ערב וטורקיה, שמציגות את עצמן כמגינות על הביטחון האזורי. בעיקר מצופה מהן להציע חלופה שתעמוד בפני צעדי ישראל. הפעילות הישראלית בסוריה נתפסת כתשובה למהלכים טורקיים, אך קיים ספק האם טורקיה תנקוט צעדים ממשיים.
מעמד המדינות הערביות
באשר למדינות ערב, המקורות מדגישים כי לא צפוי שיחרגו מהצהרות גינוי בלבד, שלא יובילו לתוצאות ממשיות לאור העליונות הצבאית הישראלית. לדברי ראש הממשלה נתניהו, התמהיל המדיני כולל אזהרות לסעודיה לבחון הקמת מדינה פלסטינית בשטחים העצומים שברשותה.
הסיכונים להמשך התוקפנות
המקורות מציינים כי המצב הנוכחי, ללא הרתעה דיפלומטית או צבאית, צפוי להוביל להמשך התוקפנות הישראלית. השאלה הנשארת פתוחה היא האם מצב זה יביא להתלקחות גדולה יותר באזור או שמא יבוא לידי ביטוי בתוכניות חלוקה של אזורי השפעה בלבנון.
סיכום
בהיעדר יכולת לעצור את ההגמוניה הישראלית, המצב באזור נמצא תחת איום גובר, כאשר ממד הזמן והתגובות הבינלאומיות יהיו קריטיים לעיצוב עתיד המזרח התיכון