דילוג לתוכן

ההזדמנות החדשה ליחסים עם סוריה ולבנון: מתן סיכוי לדיפלומטיה בשטח תוך שמירה על היגיון זהיר

2025-02-27 14:52:00

את ההזדמנות האסטרטגית מול סוריה ולבנון אסור לבזבז בדיבורים

התפתחויות ביחסים עם סוריה ולבנון

ישראל ניצבת בפני הזדמנויות חדשות לבניית יחסים פרגמטיים עם שכנותיה מצפון, סוריה ולבנון. ההלם שנגרם בעקבות המפלה של חיזבאללה במלחמה מציע שינוי פוטנציאלי בממשלות בשתי המדינות, אך שינוי זה דורש זהירות וסבלנות.

ההשפעות של ממשל טראמפ

בארצות הברית ישנה אופטימיות לגבי האפשרות שסוריה ולבנון עשויות להצטרף להסכמי אברהם, אך יש צורך בשיקול דעת לגבי ציפיות אלו. הודעות מטרום מהאמריקאים לממשלות החדשות בלה ביירות ודמשק מצביעות על צורך לשנות את הגישה כלפי ישראל, עם דרישה לסיום מצב המלחמה והפסקת יחסי העוינות.

שינויים בשפה ובתודעה

הנשיא הזמני של סוריה, אחמד א-שרע, משנה את הדגשים בשיחתו, משימוש במונח "הישות הציונית" ל-"מדינת ישראל". זהו שינוי משמעותי שמצביע על פתיחת הדלת לדיאלוג, גם אם הוא מוגבל.

דינמיקות פנימיות בסוריה

עם זאת, המצב בשטח מורכב. המיליציות השפעות בדרום סוריה מסרבות להתמזג עם צבא סוריה החדש והוא מחוץ לשליטת א-שרע. הדרוזים בדרום סוריה, למשל, שמפולגים לסיעות שונות, מגנים בחריפות על התמיכה הפומבית שישראל מציעה לא-שרע, והדבר מצריך מראש עניין זהירות מצד ישראל.

בלבנון – אין רוב להסכמים

בינתיים, בלבנון, צה"ל הקים נקודות אסטרטגיות לאורך קו הגבול המונעות מהכפריים לחזור לשטחים הקרובים לגדר. כוחות צבא לבנון המוצבים מדרום לליטאני מביצעים משימות בצורה מספקת, אך סיכויי ההסכמים עם ישראל בפוליטיקה הלבנונית כרגע אינם קיימים.

סיכום

למרות שההזדמנויות להידברות ושיתוף פעולה קיימות, יש להדגיש כי מדובר בצעדים גדריים שמשי מהקפיצה להכרה מלאה או להסכמים רחבים. המעבר מהתנגדות לעבודה מתואמת דורש זמן ותהליך.


tags: [ישראל, סוריה, לבנון, יחסים בינלאומיים, חיזבאללה, הסכמי אברהם]

Scroll to Top