ההיטל על שקיות פלסטיק שזכה להצלחה ראשונית נשחק: רק 44% צמצמו את השימוש – פרופ' שהרבני קורא להעלאת המחיר ל-25 אג

מחקר: רק 44% צמצמו שימוש בשקיות – ההיטל כבר לא מרתיע

מחקר חדש של פרופ' שוש שהרבני

מחקר ראשוני וייחודי מסוגו שנערך על ידי פרופ' שוש שהרבני מאקדמית עמק יזרעאל, מצא כי היטל של 10 אגורות על שקיות פלסטיק חד פעמיות כבר לא אפקטיבי. על פי הנתונים, רק 44% מהנשאלים ציינו כי צמצמו את השימוש בשקיות פלסטיק בעקבות ההיטל.

רק 38% במגזר החרדי ו-28% במגזר הערבי

המחקר חל במרץ 2024 ומראה על הבדלים בין המגזרים השונים: 56% מהצרכנים במגזר היהודי החילוני ציינו כי צמצמו את השימוש, לעומת 38% במגזר החרדי ו-28% בלבד במגזר הערבי.

השפעה של היטל של 25 אגורות

נתון נוסף שחשוב לציין הוא שמרבית הנשאלים אמרו כי אם מחיר השקית יעלה ל-25 אגורות, הם מוכנים לצמצם בצורה משמעותית את השימוש בהן.

לקחים ממדינות אחרות

המחקר גם מתייחס לדוגמאות ממדינות אחרות. באירלנד, לדוגמה, היטל על שקיות פלסטיק בשנת 2002 הביא לירידה של 90% בצריכת השקיות, אך לאחר 5 שנים חלה עלייה מחודשת בצריכה, מה שכונה "אפקט הריבאונד".

נתוני מחזור פלסטיק עולמיים

על פי הנתונים, שיעור המיחזור של פלסטיק ברחבי העולם עומד על 14% בלבד, לעומת 58% עבור נייר ו-70% עד 90% עבור מתכות. השימוש הגובר בפלסטיק מביא להשפעות סביבתיות חמורות, כאשר פסולת פלסטיק אינה מתפרקת במשך שנים רבות.

חקיקה ומדיניות בעולם

בעולם, עלו חוקים ורגולציות שמטרתם לצמצם את השימוש בשקיות חד-פעמיות. חקיקות דומות קיימות גם באירופה, שם מתבצע מעבר לכלכלה מעגלית גם בתחום הפלסטיק, תוך שילוב בין שלבי מחזור חיי המוצר.

מחקר זה מצביע על הצורך בבחון מחדש של המדיניות הנוכחית בישראל, בהתחשב בנתונים ובמגמות העולמיות

Scroll to Top