אנדומטריוזיס: המחלה שפוגעת בתפקוד היומיומי ושתסמיניה החמירו במלחמה
סקר חדש חושף עלייה מדאיגה בתסמיני אנדומטריוזיס
סקר שיזמה עמותת אנדומטריוזיס ישראל גילה כי 93% מהנשים המתמודדות עם המחלה דיווחו על החמרה משמעותית בתסמינים במהלך המלחמה המתמשכת, אותה חווה האוכלוסייה בשנה האחרונה. אנדומטריוזיס, מחלה גניקולוגית הפוגעת באחת מכל עשר נשים, מאופיינת בכאבים קשים ולעיתים קרובות מאובחנת באיחור של שנים.
תסמינים ומצב רפואי
הסקר מצא כי 75% מהנשים סובלות מעלייה ברמות חרדה ודיכאון. הנתונים מראים כי 70% מהנשים חוו הפרעות בשינה, 65% דיווחו על כאבי ראש ומיגרנה, ו-60% סבלו מהפרעות במערכת העיכול, שהן חלק מתסמיני המחלה. גם כאבי אגן, הפרעות במערכת השתן, נפיחות בבטן ודימומים בלתי סדירים הוחמרו במהלך התקופה.
כ-60% מהנשים דיווחו כי מצבן הבריאותי רע או רע מאוד לאחר חודשיים של מלחמה, וכ-45% חוו החמרה במצבם הבריאותי לאחר שנה של סכסוך.
נגישות לשירותי רפואה
נגישות לשירותי רפואה נפגעה אף היא, כאשר 29% מהנשים דיווחו על החמרה בנגישות וב-10% מהמצבים נאלצו לבטל תורים רפואיים בשל המצב. 13.5% מהנשים דחו תורים באשמת הצורך בנוכחות בשירותים צבאיים.
תחושת אשמה וסבל
גם את השפעות המלחמה על תפיסת המחלה והכאב חקר הסקר. 42.7% מהנשים הרגישו אשמה על כך שהן מתלוננות בזמן שאחרים סובלים יותר, והתחושה הזו נמשכה גם שנה אחרי המלחמה.
קולות מעולם הרפואה
קוי זרח-אמיתי, אחת הנשים המשתתפות בסקר, שהחלה את מסע ההתמודדות עם אנדומטריוזיס בגיל 19, מתארת את האתגרים הנלווים להתמודדות עם המחלה בצל המלחמה. "המעברים התכופים דורשים ממני להפסיק את המעקב הרפואי שלי, וזה השפיע על מצבי הבריאותי".
איה ורטהיימר, נשיאת עמותת אנדומטריוזיס ישראל, ציינה כי "מחלות כרוניות לא חולפות בעתות חירום" והוסיפה כי "הלחץ הנפשי שגורמת המלחמה רק מחמיר את התסמינים".
ד"ר אושרי בראל, מנהל מחלקת נשים בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד, ציין כי המצב הנפשי הירוד של המתמודדות משפיע ישירות על החמרת התסמינים. הוא גם התריע כי "הידרדרות במצב הרפואי עלולה לגרום לפגיעה תפקודית משמעותית".
סיכום
הסקר שהניבה עמותת אנדומטריוזיס ישראל מצביע על צורך מיידי להעלאת מודעות למצב הנשים המתמודדות עם אנדומטריוזיס והשפעת המלחמה עליהן. התמודדות עם מחלה כרונית בשגרה היא מאתגרת, וכעת, בצל סכסוך מתמשך, המצב רק מחמיר.
סביר שבהמשך יידרש טיפול מתאים ותמיכה חברתית כדי לסייע לנשים אלה לשוב למסלול בריאותי יציב