אכילת מזון מעובד במיוחד מדי יום מגדילה את הסיכון לדיכאון בקרב מבוגרים
מחקר חדש מעלה את הסיכונים הבריאותיים של מזון מעובד
מחקר חדש שפורסם בכתב עת BMC Medicine מצביע על כך שצריכת מזון מעובד במיוחד (UPF) עשויה להוביל לעלייה בסיכון לדיכאון בקרב מבוגרים בני 70 ומעלה. החוקרים מצאו כי אנשים הצורכים ארבע מנות או יותר של UPFs בכל יום חשופים לסיכון גבוה ב-10% לפתח תסמינים דיכאוניים, כמו גם לירידה באיכות החיים הנוגעת לבריאות הנפש.
רקע על דיכאון בקרב מבוגרים
כ-14% מהמבוגרים המבוגרים סובלים מהפרעות נפשיות, ובעיקר מדיכאון, אשר לעיתים קרובות נשארות לא מאובחנות. בריאות נפשית לקויה יכולה לגרום לתוצאות בריאותיות חמורות. על פי מחקרים קודמים, תזונה לא תקינה תורמת למחלות כרוניות, ירידה קוגניטיבית ושבריריות גופנית.
באמצעות מערכת סיווג NOVA, החוקרים מסווגים את המזונות לפי רמת העיבוד שלהם. לדוגמה, UPFs כוללים ארוחות מוכנות לאכילה, חטיפים ארוזים ומשקאות מסוכרים.
הממצאים המרכזיים של המחקר
צוות המחקר ניתח נתונים מ-11,192 מבוגרים אוסטרליים, כולם בני 70 ומעלה. הממצאים המרכזיים כללו:
- 17.4% מהנבדקים בקבוצת הצריכה הגבוהה של UPFs חוו תסמינים דיכאוניים.
- 41.8% מהמשתתפים פיתחו תסמינים של דיכאון במהלך תקופת המעקב של 5.8 שנים.
- נשים צרכני UPF גבוהות הראו סיכוי מוגבר לדיכאון, עם קשרים חזקים יותר שנצפו בקרב נשים עם מדד מסת גוף גבוה יותר.
מסקנות נוספות
חוקרים מזהירים כי קשר זה בין צריכת UPF לדיכאון יכול להיות מוסבר על ידי השפעות דלקתיות וחמצוניות שמזונות אלו גורמים לגוף, אשר משפיעים בסופו של דבר על מצב הרוח. אף על פי שהתוצאות יש להן משמעות סטטיסטית, יש צורך במשובים נוספים כדי להבין את ההשפעה הקלינית בפועל וכיצד ניתן להתמודד עם הבעיות הללו דרך שיפורים תזונתיים.
המחקר מדגיש צורך בשינוי בתזונה ובריאות הנפש בקרב האוכלוסייה המבוגרת כבעלת משמעות גבוהה. ממצאים אלה מצדיקים חקירות נוספות באשר לדרכים המאפשרות לשפר את בריאות הנפש באמצעות התערבויות תזונתיות