החלבון הפך לטרנד בריאותי – אך המומחים מזהירים: צריכה מופרזת עלולה לגרום לעלייה במשקל ובעיות עיכול

עלייה במשקל ועצירות: החלבון הפך לטרנד – אבל המומחים מזהירים

הצורך הגובר בחלבון

בשנים האחרונות, חלבון הפך לכוכב הבלתי מעורער של עולם הבריאות. מחטיפי חלבון, פופקורן מועשר בחלבון ועד קפה עם תוספת קולגן – הרשתות החברתיות מלאות בטיפים לצריכת חלבון מוגברת, במטרה לבנות שריר ולרדת במשקל. עם זאת, מומחי תזונה וגסטרואנטרולוגיה מזהירים כי הטרנד הזה יוצא משליטה.

ההבנה השגויה של הגוף

על פי ד"ר מישל קרדל, דיאטנית קלינית ופרופסור באוניברסיטת פלורידה, קיימת תפיסה מוטעית לגבי אופן השימוש של הגוף בחלבון. "כאשר אתם אוכלים יותר חלבון ממה שהגוף שלכם צריך, הוא לא יכול לאגור את העודפים כשריר. הוא פשוט נפטר מחלק מהעודפים בשתן והופך את השאר לאנרגיה זמינה או למאגרי שומן," היא מסבירה. כלומר, לאחר שהצרכים היומיים של הגוף מתמלאים, "יותר חלבון לא שווה ליותר תועלת".

הסכנות שבצריכת חלבון גבוהה

בעיה נוספת היא כאשר צריכת חלבון גבוהה אינה מאוזנת עם צריכת סיבים תזונתיים, שמצויים בירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים. דיאטה עשירה בבשר, עוף ותוספי חלבון אך דלה בסיבים עשויה להוביל לבעיות עיכול. ד"ר דיוויד ליסקה, מנתח במערכת העיכול בקליבלנד קליניק, מזהיר כי "אחד הסימנים הנפוצים ביותר לצריכת יתר של חלבון ללא סיבים הוא עצירות".

כמה חלבון אנחנו באמת צריכים?

ההמלצה הרשמית לצריכת חלבון עבור אדם בוגר ובריא, שאינו עוסק בפעילות גופנית עצימה, עומדת על כ-0.8 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף. לדוגמה, אדם במשקל 70 ק"ג זקוק לכ-56 גרם חלבון ביום. הכמות עשויה לעלות עבור ספורטאים או אנשים בתהליך ירידה במשקל, אך גם אז המפתח הוא האיזון.

המלצות לדיאטה מאוזנת

המסר החשוב ביותר מהמומחים הוא להפסיק להתמקד ברכיב תזונתי אחד. מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת הכוללת בין 25 ל-35 גרם של סיבים תזונתיים ביום, לצד כמות החלבון המתאימה לכל אדם.

Scroll to Top